Zwangere vrouw vraagt zich af wanneer de verloskundige bellen

Je bent zwanger, maar wanneer kan je nou terecht bij de verloskundige? Wanneer mág je bellen en wanneer móet je bellen? Als je twijfelt of je naar de telefoon moet grijpen kan je dit artikel als leidraad gebruiken.

Eerste afspraak bij de verloskundige

Als je weet dat je zwanger bent, kan je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. Die maakt een afspraak met je voor een datum die ergens tussen de achtste en tiende week van je zwangerschap valt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wanneer verloskundige bellen vóór 37 weken zwangerschap

Zorgen en/of dringende vragen

De verloskundige is tijdens kantooruren altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden die niet kunnen wachten tot de volgende afspraak. Weet je bijvoorbeeld niet of je wel met je vriendinnen mee kan naar de sauna, of heb je symptomen die je niet kan duiden waar je je ernstig zorgen over maakt, dan kan je de verloskundigenpraktijk bellen.

Na 28 weken zwangerschap minder of geen leven voelen

Vanaf 28 weken zwanger zou je elke dag de baby moeten voelen bewegen. Soms voel je eenvoudig minder als je bijvoorbeeld erg druk bent. Vaak is de baby juist actiever als jij even uitrust. Als je ook in rust en na wat aanmoediging geen activiteit merkt (of veel minder dan normaal), bel dan de verloskundige.

Vochtverlies, vruchtwaterverlies of gebroken vliezen

Vochtverlies kan wijzen op gebroken vliezen. Als je vermoedt dat de vliezen gebroken zijn vóór 37 weken zwangerschap bel je direct de verloskundige: ook buiten kantooruren. Als de bevalling begint voor 37 weken, moet je in het ziekenhuis bevallen.

Bij weeën

Ook bij weeën vóór 37 weken zwangerschap bel je de verloskundige, ook buiten kantooruren. Er moet namelijk snel gecontroleerd worden of je inderdaad aan het bevallen bent, en hoe ver dit al is gevorderd. Vroeggeboortes vereisen meer en speciale zorg.

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap is normaal. Ga je opeens veel meer bloeden dan normaal, bel dan de verloskundige. Ga hier af op je gevoel. Word je ’s nachts wakker met kramp en bloed je veel, bel dan meteen. Als je alleen iets meer bloedt dan normaal, kan je het best even aankijken tot je in de ochtend kan bellen.

(Hoge) koorts

Hoge koorts kan gevaarlijk zijn voor de baby. Als je tussen de 37,5 en 39 graden koorts hebt zonder duidelijk aantoonbare oorzaak, dan moet dat even onderzocht worden. Je kan je verloskundige bellen tijdens kantooruren. Heb je meer dan 39 graden koorts, dan kan dit schadelijk zijn voor je baby. Neem zo snel mogelijk contact op met je verloskundige.

Overmatig overgeven

Een beetje zwangerschapsmisselijkheid is niet erg, maar begin je echt meerdere keren per dag over te geven, dan kan je beter even de verloskundige bellen tijdens kantooruren. Deze kan controleren of je zwangerschapsmisselijkheid misschien een symptoom is van bijvoorbeeld bloedarmoede of Hyperemesis Gravidarum (de extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid).

Erge aanhoudende hoofdpijn

Een beetje hoofdpijn is heel normaal tijdens de zwangerschap. Hoofdpijn kan namelijk komen door stress of door spierspanning in spieren die niet gewend zijn dat er extra gewicht aan hangt, maar het kan ook een voorteken van zwangerschapsvergiftiging zijn. Als je echter langdurig zware hoofdpijn hebt, zodanig dat je het zelf ook niet meer normaal vindt, bel dan met de verloskundige.

Wazig zicht

Oogklachten en problemen met het zicht tijdens de zwangerschap, met name in de tweede helft van de zwangerschap, kunnen een teken zijn van bloedarmoede. Dit is goed te verhelpen. Bel de verloskundige tijdens kantooruren als je denkt bloedarmoede te hebben.

Wanneer verloskundige bellen ná 37 weken zwangerschap

Je belt de verloskundige ook na 37 weken zwangerschap als je je erg zorgen maakt, als je minder of geen leven voelt, als je bloed verliest, als je (hoge) koorts hebt, of als je nieuwe verontrustende klachten ontwikkelt.

Natuurlijk zijn weeën en vruchtwaterverlies ook aanleidingen om de verloskundige te bellen na 37 weken zwangerschap. Elke praktijk heeft meestal haar eigen richtlijnen voor wanneer je moet bellen. In dit artikel lees je de algemene richtlijnen.