Vreetbuien tijdens je zwangerschap
Trek in augurken met slagroom? Friet gedoopt in je milkshake? Cheese onion chips met cornetto-ijs? Tijdens je zwangerschap heb je vaak ineens trek in de gekste combinaties! Maar zijn deze cravings nog ergens goed voor? En wat kan je ertegen doen?
Vreetbuien
Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap meer zin in eten. Deze stevige trek kan zorgen voor vreetbuien. Deze komen het meest voor aan het begin van de zwangerschap. Bijna elke vrouw heeft weleens een vreetbui tijdens haar zwangerschap. Dit is begrijpelijk: er gebeurt van alles in je lichaam. Ook heeft je baby voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.
Toch is het slim om hiermee op te passen. Er wordt weleens gezegd dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten. Dit is niet zo. Of je wat meer moet eten, verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van je BMI en hoe actief je bent. De meeste zwangere vrouwen hebben wat extra energie nodig. Vaak is een gezond tussendoortje extra per dag genoeg. Denk aan een kleine kom muesli met melk en appel, een plak bananenbrood, een extra boterham of twee rijstwafels met hummus en avocado. Het is dus goed om niet te snel aan je cravings toe te geven en gezonde keuzes te maken.
Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap
Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.
Waar komen de vreetbuien vandaan?
Hierover zijn de meningen verdeeld. Vreetbuien kunnen voortkomen uit de hormonale onbalans of de hevige emoties die je ervaart tijdens je zwangerschap. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met een verbeterde smaak- en reukzin.
Er bestaat nog een theorie waarom je soms de gekste combinaties wilt verorberen. Deze theorie gaat ervan uit dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen probeert binnen te krijgen door je te laten verlangen naar specifieke voedingsproducten, omdat je lichaam een tekort heeft aan deze voedingsstoffen. Zo zou de drang naar rood vlees voortkomen uit een behoefte aan ijzer, en de drang naar augurken uit een behoefte aan zout.
Naast meer honger krijg je ook meer dorst. Dit komt door de aanmaak van nieuwe cellen bij de groei van je baby. Cellen bestaan voor het grootste deel uit water, en daarom zul je meer dorst hebben.
Gekke combinaties
Hierboven noemden we het al: augurken met slagroom, frietjes gedoopt in je milkshake, cheese onion chips met cornetto-ijs. Vreemde combinaties waar je normaal niet eens aan zou denken! Toch is het een feit dat bijna elke vrouw behoefte krijgt aan dingen die ze voor de zwangerschap niet at, of aan combinaties die ze normaal liever links zou laten liggen. Niet elke zwangere vrouw heeft echter trek in hetzelfde: iedereen heeft behoefte aan andere combinaties, dus ook jouw cravings zijn uniek!
Pica
Heel soms krijgen zwangere vrouwen pica. Als je hier last van hebt, krijg je trek in niet-eetbare dingen, zoals ongekookte rijst, aarde, klei, zand of zelfs verfschilfers! Meestal krijgt een vrouw last van pica als er sprake is van een ijzer- of calciumtekort of als er sprake is van grote stress. Meestal is pica goed op te lossen door aanvullende voedingssupplementen te nemen.
Hoe kan je vreetbuien voorkomen?
Regelmaat en water
Zorg dat je met regelmaat eet. Drink eerst een glas water voordat je toegeeft aan een vreetbui. Meestal ebt de honger na het drinken van een glas water weg, omdat je lichaam soms het verschil niet goed kent tussen honger en dorst.
Afleiding
Soms wil je eten uit verveling. Afleiding kan je helpen om hier niet aan toe te geven. Ga iets leuks doen met een vriendin, of knutsel iets in elkaar voor je baby.
Haal geen verleidingen in huis
Zorg dat je snoep en andere ongezonde keuzes buiten de deur houdt. Dus geen droppot op je bureau, of een goed gevulde koekjestrommel voor bij de thee. Zorg in plaats daarvan voor gezonde vervangers. Denk aan een cracker met Hüttenkäse in plaats van een zak chips, of bevroren fruit of frozen yoghurt in plaats van ijs.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app