Wat is een miskraam?
Soms lijkt het nog wel een beetje een taboe: over een miskraam praat je liever niet. Toch is het belangrijk om te weten wat dit nu precies is en hoe je ermee om gaat. Wanneer je zwangerschap anders loopt dan verwacht, is het fijn om te weten waar je mee te maken hebt.
Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. In Nederland spreekt men van een miskraam wanneer de zwangerschap wordt afgebroken voor 16 weken. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft hier 20 weken voor gedefinieerd.
Bij de eerste zwangerschap krijgt ongeveer 15% van de vrouwen te maken met een miskraam. Bij een volgende zwangerschap is dit nog maar 5%. Vaak gebeurt dit zo vroeg in de zwangerschap dat je nog niet eens weet dat je zwanger bent. Hoewel vaginaal bloeden vaak onschuldig is kan dit een voorteken zijn van een miskraam. Lees meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap. Na het eerste trimester is de kans op een miskraam nog maar heel klein.
Soorten miskraam
- Vroege miskraam. Het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in het begin van de zwangerschap. De groei van het vruchtje is al vroeg in de zwangerschap gestopt. Er zit dan geen embryo in de vruchtzak. Op een echo is dan enkel de vruchtzak te zien.
- Niet intacte zwangerschap. Bij een iets latere miskraam is het embryo wel gegroeid en te zien op de echo. Het embryo is echter kleiner dan hij op dat moment zou moeten zijn en het hartje klopt niet.
Oorzaken miskraam
Een miskraam wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. De vrucht heeft vaak een chromosoom te veel of te weinig. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de vrucht niet verder kan groeien en wordt afgestoten.
Maar ook een vleesboom, een afwijking aan de baarmoedermond of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de oorzaak zijn van het verlies van je zwangerschap. Daarnaast kan het embryo van buitenaf beschadigd worden. Bijvoorbeeld door een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of een ongeval waarbij de buik hard wordt geraakt.
Risicofactoren op het krijgen van een miskraam
Een aantal factoren kunnen de kans op een miskraam vergroten. Vooral de leeftijd van de moeder of een eerdere spontaan afgebroken zwangerschap vergroten de kans.
Kans op een miskraam per leeftijdscategorie
Leeftijd moeder | Kans op miskraam |
---|---|
20-30 jaar | 9-17% |
35 jaar | 20% |
40 jaar | 40% |
45 jaar: | 80% |
Kans na een eerdere spontane miskraam
Andere risicofactoren
- Behalve dat roken, alcohol en drugsgebruik slecht zijn voor de zwangerschap, kan hierdoor zelfs de zwangerschap worden afgebroken.
- Bepaalde pijnstillers kunnen de kans op een afgebroken zwangerschap vergroten. Lees dus altijd de bijsluiter goed en gebruik geen ibuprofen, diclofenac of naproxen. Paracetamol is, zolang je niet teveel slikt, wel veilig te gebruiken.
- Ziekte bij de moeder; infecties, suikerziekte, een schildklierafwijking of koorts kunnen allemaal de kans vergroten dat de zwangerschap voortijdig wordt afgebroken.
- Overgewicht van de moeder
Na de miskraam
Een miskraam is heftig om mee te maken en brengt veel verdriet met zich mee. Je lichaam moet herstellen, maar ook emotioneel kan het een grote impact hebben. Geef jezelf de tijd om te rouwen en deel je verdriet met anderen. Zo’n 20.000 vrouwen krijgen jaarlijks met een miskraam te maken, je bent dus niet alleen. Lijkt het je fijn om met lotgenoten te praten, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij de groep ‘Miskraam‘ in de 24Baby-community.
Voor het verwerken van een miskraam kan het helpen om je kindje een begrafenis of crematie te geven. Heb je een uitvaartverzekering voor jezelf? Dan heb je bij een miskraam mogelijk recht op een uitkering van de uitvaartverzekeraar. Controleer hiervoor je voorwaarden of neem contact op met je uitvaartverzekeraar. Dit geeft je de mogelijkheid een mooi afscheid te organiseren.
Fabeltjes
Dat een miskraam zou ontstaan door lichamelijke inspanning is een fabel. Wanneer je zwanger bent kan je, tot in bepaalde mate, gewoon vrijen, fietsen, paardrijden en motorrijden. Dat het ‘in de familie zit’, is eveneens niet waar.