Zwangere vrouw onder zonnebank

Veel vrouwen hebben graag zo'n lekker zomers kleurtje. Een gebruinde huid is erg populair. Toch is men er niet helemaal over uit wat voor invloed de zonnebank heeft op de zwangerschap en de baby. Wat weten we erover?

Zwanger en zonnen

De zon geeft een bepaald soort licht af dat niet met het blote oog te zien is. Dit licht heet ultraviolette straling, beter bekend als uv-straling. Uv-straling is schadelijk voor de huid. Zonlicht geeft drie soorten uv-straling af: uv-A, uv-B en uv-C-straling.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Uv-A

Uv-A-straling is het minst schadelijke type, en is het meest aanwezig in zonlicht, maar in grote hoeveelheden kan uv-A toch leiden tot verkleuring, veroudering en in het ergste geval zelfs huidkanker.

UV-B

Uv-B-straling is schadelijker dan uv-A, maar is in een mindere hoeveelheid (grofweg 4%) aanwezig omdat er een deel gefilterd wordt door de ozonlaag. Uv-B straling is in hoofdzaak verantwoordelijk voor verbranding van de huid.

UV-C

Uv-C-straling wordt bijna geheel gefilterd door de ozonlaag, maar is het meest schadelijk. Als uv-C-straling niet zou worden tegengehouden door de ozonlaag, zou het leven op aarde niet kunnen bestaan.

Blootstelling aan de zon veroorzaakt een huidbeschadiging, die zich vertoont als verkleurde huid. Voor de baby is uv-straling niet schadelijk: hij zit veilig in de baarmoeder, waar de uv-straling niet doordringt.

Voor jou kan teveel zon wel schadelijk zijn. Je huid veroudert sneller als je te veel in de zon zit. Dagelijks een momentje zon van 15 minuten is genoeg om de gezonde invloed van de zon mee te krijgen. Smeer je goed in met zonnebrand, dat beschermt tegen de schadelijke invloeden van uv-straling.

Zwanger en zonnebank

De zonnebank werkt grotendeels hetzelfde als zonlicht. De lampen geven uv-straling af, die de huid verkleuren. Er zijn twee meningen over de zonnebank. Sommigen zeggen dat het beter is dan zonnen, anderen zeggen dat het juist slechter is. Geen van tweeën is waar.

De zonnebank geeft weinig tot geen uv-B-straling af, de straling die verbranden veroorzaakt. Toch kan je wel verbranden, dus geldt altijd: met mate.

Aan de andere kant is de zonnebank ook niet per se beter. Een zonnebank heeft namelijk gewoon hetzelfde effect als de zon.

Voor je baby maakt het in uv-straling geen verschil of je onder de zon of onder de zonnebank ligt.

Zonnen of zonnebank tijdens zwangerschap

Kan je daarom gewoon zonnen of naar de zonnebank als je zwanger bent? Het antwoord is: het kan, maar het is misschien niet verstandig. Beide vormen van zonnen kunnen leiden tot het vormen van een zwangerschapsmasker, het verkleuren van de huid op het gezicht, in vlekkerige vormen. Deze vlekken trekken langzaam en soms zelfs niet weg.

Uv-straling is voor je baby niet schadelijk, maar de temperatuur in de zonnebank (en onder de zon voor langere perioden) is dat wel.

Ten eerste kan je uitdrogen door de warmte. Daardoor is de bloedtoevoer naar de baby minder goed, en kan er een tekort een zuurstof en voedingsstoffen ontstaan.

Een verhoogde temperatuur in de omgeving kan er daarnaast voor zorgen dat de temperatuur van je lichaam en in je baarmoeder toeneemt. Een te hoge temperatuur kan nare gevolgen hebben voor je baby, van een vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen tot een miskraam.

Het is daarom onverstandig om te lang onder de zonnebank te gaan. Zeker in het eerste trimester van de zwangerschap, als de foetus nog niet ver genoeg ontwikkeld is, kan het gevaarlijk zijn.

Als je per se onder de zonnebank wil, smeer je dan goed in, ga niet langer dan 15 minuten en bescherm je buik met een handdoek. Je huid is uitgerekt, dunner en gevoeliger, dus ook voor de invloed van uv-straling. Daarnaast kan je baby vanaf 7 maanden zwangerschap licht waarnemen en hier slecht op reageren. Ook dan is een handdoek over de buik slim.

Over het algemeen geldt dat veel zonnen in één keer niet goed is. Bescherm jezelf en je baby daarom goed.

Borstvoeding en zonnebank

Ben je net bevallen en geef je borstvoeding? Dan kan de zonnebank, buiten de gewone gevaren voor je eigen huid, geen kwaad.