Seks tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap staat je (seks)leven op zijn kop. Soms moet je niet denken aan seks, terwijl je het andere moment niet te houden bent. Daarnaast vragen veel aanstaande ouders zich af of seks tijdens de zwangerschap wel veilig is voor hun baby.
Gelukkig is seks in bijna alle gevallen veilig. Dat betekent niet dat je er altijd evenveel zin in hebt. Onder invloed van een veranderde hormoonhuishouding en een groeiende buik wisselt bij de meeste vrouwen het libido per trimester.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Het eerste trimester: blijf van mijn lijf!
De eerste 3 maanden van je zwangerschap moet je lichaam wennen aan de zwangerschapshormonen. Deze zorgen voor de beruchte zwangerschapskwaaltjes. Je kan moe of misselijk zijn en je borsten zijn gevoelig. Niet zo gek dat je weinig zin hebt in seks.
Dit kan soms frustrerend zijn voor je partner. Behalve dat je borsten mogelijk een volle cup zijn gegroeid, ziet hij/zij nog niet aan je lichaam dat je zwanger bent. Leg hem daarom uit hoe jij je voelt en waarom je even geen gefrummel aan je lijf wilt. Wees gerust: dit blijft meestal niet 9 maanden zo. Is dit bij jou wel het geval? Ook geen probleem, er zijn genoeg andere manieren om samen intiem te zijn.
Tip voor je partner: Wijs je partner op onze vaderschapskalender. Zo blijft je partner op de hoogte van de ontwikkelingen rond je zwangerschap en heeft hij/zij meer inzicht in de redenen waarom jij minder zin in seks kan hebben.
Het tweede trimester: all night long!
Vanaf maand 4 van de zwangerschap wordt je seksleven vaak weer een stuk leuker en misschien wel beter dan ooit! Je hebt doorgaans een stuk minder last van zwangerschapskwaaltjes en je nieuwe rondingen maken je vrouwelijker dan ooit.
De belangrijkste reden is echter dat je tepels, schaamlippen en clitoris tijdens de zwangerschap beter doorbloed zijn. Hierdoor is er minder nodig om deze te prikkelen. Dit uit zich ook in seksuele dromen en fantasieën.
Het derde trimester: seks met een dikke buik
De laatste 3 maanden van je zwangerschap krijg je mogelijk weer meer last van zwangerschapskwaaltjes, daarnaast blijft je buik groeien. Je kan nog wel zin hebben in seks, maar het wordt er niet makkelijker op. Geen zorgen: met een beetje creativiteit zijn er mogelijkheden genoeg!
Hieronder ter inspiratie 5 buik-proof-standjes:
- Lepeltje-lepeltje
Ga op je zij liggen met je rug naar je partner. Je partner gaat achter je liggen, met zijn buik tegen je rug. Je buik heeft zo alle ruimte, terwijl deze ook nog wordt ondersteund door het matras. - Zittend op schoot
Laat je partner in een stevige stoel zitten. Ga op zijn schoot zitten, met je gezicht of rug naar hem toe zitten. Het voordeel is dat jij het tempo en de diepte van de penetratie kan bepalen. - Jij bovenop
Hierdoor komt er weinig druk op je buik en borsten. Bovendien kan jij net als bij Zittend op schoot het tempo en de diepte van de penetratie bepalen. - Hij bovenop
De klassieke missionarishouding. Het is hierbij wel belangrijk dat je partner goed op zijn knieën en handen steunt. Zo komt je buik het niet in de verdrukking. - Op de bedrand
Jij gaat op de rand van het bed liggen met je benen wijd. Je partner zit op zijn knieën voor het bed. Hierdoor hebben jullie allebei veel vrijheid.
Je partner wil / durft niet meer
Het komt regelmatig voor dat mannen tegen het eind van de zwangerschap geen seks meer willen. Vrouwen denken vaak dat dit komt doordat hun partner hen minder aantrekkelijk vindt. In de meeste gevallen komt dit echter doordat de man seks in deze fase eng vindt. Je partner is bang jou of jullie kindje pijn te doen. Dit is echter niet mogelijk.
Als jij nog wel behoefte hebt om samen te vrijen, bespreek dit dan met je partner.
Is seks veilig voor mijn baby?
Ja! Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en de vliezen. Je partner kan daardoor met zijn penis de baby op geen enkele manier beschadigen.
In bepaalde situaties is het echter minder veilig of zelfs gevaarlijk om te vrijen. Je kan beter geen seks hebben als:
Je vliezen zijn gebroken
De scheiding tussen je baby en de buitenwereld is weg. Hierdoor bestaat de kans op een infectie tijdens gemeenschap als de vliezen zijn gebroken.
Je bloed verliest uit je vagina
Het is belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is. Bespreek dit daarom met je verloskundige.
Je partner een soa heeft
Een seksueel overdraagbare aandoening is niet alleen schadelijk voor jou, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je baby.
Je weeën hebt voor week 37
Vrijen kan de bevalling bespoedigen als deze op het punt staat om te beginnen. Voor 37 weken is je baby nog niet voldragen, dus kan je beter geen risico’s nemen.
Je verloskundige dat heeft gezegd
Het kan in jouw specifieke situatie beter zijn om geen seks te hebben. Als hier aanwijzingen voor zijn zal je verloskundige je waarschuwen.
Orgasme tijdens de zwangerschap
Vrouwen kunnen klaarkomen tijdens de zwangerschap anders beleven. Sterker nog, vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad, kunnen er nu voor het eerst één krijgen. Dat komt door de verhoogde doorbloeding van de vagina en clitoris.
Door een orgasme trekt je baarmoeder samen. Dit kan tijdens de zwangerschap voelen alsof je lichte weeën hebt. Je kan aan het eind van de zwangerschap ook last krijgen van een harde buik na een orgasme. Je buik voelt dan hard en onprettig. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Het kan wel een aantal uur duren voor je buik weer helemaal soepel is.
Je baby heeft geen last van een orgasme, het tegenovergestelde is eerder waar. De hormonen die vrijkomen na het klaarkomen hebben een positief effect op je kindje en de samentrekking van je baarmoeder voelt als een lichte massage.
Bloedverlies
Tijdens of na het vrijen kan je een beetje bloed verliezen. Doordat de baarmoederwand extra doorbloed is kan een bloedvaatje knappen. Je verliest dan een paar druppels bloed, dit kan geen kwaad.
Mocht je flink meer dan een paar druppels bloed verliezen of je zorgen maken, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.
Wekt seks de bevalling op?
Het hormoon prostaglandine zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt en de baarmoeder samentrekt. Dit hormoon zit ook in sperma. Om een bevalling op te wekken heb je echter veel meer prostaglandine nodig dan die in één zaadlozing zit. Vrijen kan de bevalling wel bespoedigen als deze toch al op het punt staat om te beginnen.
Heb jij een verhoogd risico op vroeggeboorte? Hoewel er geen bewijs is dat vrijen zorgt voor een vroeggeboorte, kan je beter geen risico nemen in de laatste fase van je zwangerschap. Bespreek met je verloskundige wat verstandig is om te doen.