Gezonde bonenburgers met daarbovenop avocado en ui

Comfortfood hoeft niet altijd ongezond te zijn, want met deze bonenburgers sla je twee vliegen in één klap. Het is namelijk niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Kom maar op met die bonen dus!

Hierom is deze maaltijd geschikt voor je dreumes én voor jou

Bonen zijn goede vervangers van vlees. Ze zitten vol met eiwitten, ijzer en vitamines. Ook verlagen ze het cholesterol. Verder bevatten ze veel vezels, wat goed is voor de darmen van je dreumes én die van jou.


Dit heb je nodig voor twee burgers

  • Een blik Adzuki- of kidneybonen (250 g uitlekgewicht)
  • 45 g havermout
  • 40 g amandelen
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • Olie en zout
  • Optioneel: Volkorenbroodjes
  • Optioneel: Avocado
  • Optioneel: Ui

Zo maak je het

  1. Spoel de bonen af en doe in een keukenmachine of blender samen met de havermout. Pureer door elkaar. Er mogen nog stukjes boon in zitten.
  2. Hak de amandelen fijn. Doe het bonenmengsel in een kom en doe de gehakte amandelen en specerijen erbij.
  3. Voeg naar smaak zout toe en kneed alles door elkaar. Is het mengsel nog te droog? Voeg dan één of een paar eetlepels water toe.
  4. Vorm 2 burgers van het mengsel en druk stevig aan. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de burgers in zo’n 7 minuten aan beide kanten goudbruin.
  5. Serveer op een broodje met avocado en ui (als je dat wilt).

Eet smakelijk!

Tip

Maak er gezonde frietjes bij

Bij een burger horen frietjes. Alleen, die zijn niet altijd even gezond. Kies daarom ook voor gezonde frieten, zoals zoete aardappelfrietjes of pastinaakfriet. Snijd de groenten in de vorm van frietjes, besprenkel ze met zout en olie en doe ze ongeveer 20-25 minuten in de oven.

Auteur Eline de Wit