Uit de community
Kolfruimtes in Nederland tijdens werk

Geef je borstvoeding en werk je? Dan heb je in Nederland de eerste negen maanden na de geboorte van je kind het recht om onder werktijd te voeden of af te kolven. Maar hoe zien de kolfruimtes van werkende moeders in Nederland er eigenlijk uit?

Waarom is een goede kolfruimte belangrijk?

Aan kolven besteed je best wat tijd. Je mag hier zelfs een kwart van je werktijd aan besteden. Een geschikte kolfruimte waarin dit kan is daarbij belangrijk. De omgeving waarin je kolft, kan namelijk invloed hebben op je melkproductie.

In een prettige, rustige ruimte kan je beter ontspannen. Niet goed kunnen ontspannen of regelmatig een kolfsessie moeten overslaan omdat er geen geschikte plek is, kan je melkproductie verminderen. Soms leidt dit ertoe dat moeders stoppen met borstvoeding geven. Niet omdat ze dat willen, maar omdat het te moeilijk is om dit in combinatie met werk goed vol te houden.

Regelgeving kolfruimtes

Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een geschikte kolfruimte voor kolvende moeders. Maar wat maakt een ruimte geschikt? Volgens de wet zijn er een aantal regels waaraan deze plek in ieder geval moet voldoen. Zo moet de ruimte:

  • Van binnenuit afsluitbaar zijn
  • Voldoende privacy en rust bieden
  • Afgezonderd zijn van drukte
  • Een rustbank of bed hebben
  • Voldoende frisse lucht en klimaatbeheersing hebben
  • Een goed werkende koelkast hebben voor je melk
  • De mogelijkheid bieden om flessen goed te reinigen

Kolfruimtes waarin jullie kolven

De lijst met eisen waaraan een kolfruimte moet voldoen, klinkt niet ingewikkeld. Toch blijkt in de praktijk dat dit voor veel werkgevers lastig waar te maken is. In de 24baby-community vroegen we moeders naar hun ervaringen met kolfruimtes.

Ruimte vol schimmel

– ‘Ik kolf in de keuken van mijn werk, waar iedereen het kan zien. Er is wel een aparte ruimte, maar die zit vol met schimmel. Daar ga ik echt niet drie keer per dag zitten. Ik geef het echt een 1.’

Simpel, maar goed

– ‘Ik kolf in de gedeelde EHBO-ruimte. Er staat een simpele stoel, een bed, een aanrecht met stromend water en een koelkast. De ruimte kan op slot en voldoet aan alle eisen. Een dikke 8,5.’

Kolfruimte in Nederland, foto afkomstig van het 24baby forum met toestemming van de uploader
EHBO-ruimte als kolfruimte

Zwaaien voor licht

– ‘Ik zit in het berghok, de enige afgesloten ruimte bij mij op werk. Er zit een slot op, dus ik ben tevreden. Het jammere is dat het licht op een sensor werkt, dus elke paar minuten zit ik even in het donker tot ik met mijn arm zwaai.’

Ongemakkelijke situatie

– ‘Mijn flesje melk is een keer in de koffie van een collega beland, omdat hij dacht dat het koffiemelk was. Best pijnlijk.’

Kolfruimte in Nederland ingestuurd via het 24baby forum
Ingestuurde foto van een kolfruimte

Uitzicht en vogelgefluit

– ‘Ik mocht kolven in een huis op het terrein van mijn werk. Een rustige slaapkamer, en ik mocht gebruikmaken van het hele huis, inclusief keuken en koelkast. In de kamer had ik een heerlijke stoel met uitzicht op het bos, inclusief vogelgefluit.’

Eigen inbreng

– ‘Bij mijn werk kreeg ik de kans om zelf vier kolfruimtes in te richten. Daar ben ik hartstikke trots op!’

Het kan beter

Op papier hebben werkende moeders recht op een geschikte kolfruimte, maar in de praktijk gaat dit vaak mis. Het kijkje in jullie kolfruimtes laat duidelijk zien dat er grote verschillen zitten tussen de verschillende werkplekken. Veel vrouwen geven aan dat ze genoegen nemen met minder voorzieningen, al is dat niet wat ze graag zouden willen.

Ook zijn er vrouwen die zich bezwaard voelen om tijdens werktijd te kolven of ze krijgen te maken met onbegrip van collega’s. Helaas wordt er niet actief gecontroleerd of de regels worden nageleefd. Pas als er een klacht wordt ingediend, kan de Arbeidsspectie actie ondernemen. Maar een melding maken voelt voor veel moeders nog als een hoge drempel.

Niet tevreden? Geef feedback!

Hoewel we in Nederland dus goede regels hebben om kolvende moeders te helpen, gaat het in de praktijk niet altijd goed. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen van moeders. Toch is er verbetering nodig. Meer bewustzijn bij werkgevers over hoe belangrijk een geschikte kolfruimte is, kan helpen. Wees daarom niet bang om je werkgever feedback te geven over de kolfsituatie bij jou op het werk. Dit kan een eerste stap zijn naar betere kolfruimtes.

Wil je meer lezen over het indienen van een klacht of dit zelf graag doen? Kijk dan op de website van de Inspectie SZW.

#alt-text#
#alt-text#