Actief folaat of foliumzuur: wat is het verschil?
Tijdens je zwangerschap is het nodig om extra foliumzuur te slikken. De Gezondheidsraad adviseert dit, omdat het de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen kleiner maakt. Misschien heb je weleens gehoord dat actief folaat beter is dan ‘gewoon’ foliumzuur. Klopt dit? En wat is precies het verschil?
Waarom is foliumzuur belangrijk?
Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Je krijgt deze vitamine binnen via je voeding. Het zit vooral in groene groentes , maar ook in volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Heb je een kinderwens? Dan is het goed om te beginnen met extra foliumzuur slikken, in de vorm van een supplement.
De Gezondheidsraad adviseert om iedere dag 400 microgram extra foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. Dit blijft nodig tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur maakt de kans op sommige aangeboren afwijkingen kleiner. Het gaat hierbij vooral om afwijkingen aan het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Lees hier meer over foliumzuur bij een kinderwens >
Foliumzuur of folaat?
Als het gaat om vitamine B11 zijn er twee woorden die vaak gebruikt worden: folaat en foliumzuur. Het verschil zit in de bron waar je de vitamine uithaalt. Folaat komt uit je voeding. Krijg je het binnen via een supplement? Dan heet het foliumzuur.
Wat is actief folaat?
Actief folaat is de bouwstof die je lichaam maakt van vitamine B11. Als jij foliumzuur slikt, gaan er in je darm eiwitten aan het werk. Deze zetten het foliumzuur om in 5-MTHF, wat we ook wel actief folaat noemen.
Sommige merken verkopen supplementen waarbij het foliumzuur door een scheikundig proces al is omgezet naar actief folaat. Het idee is dat deze versie beter kan worden opgenomen door het lichaam. Dit lees je ook op verschillende websites. Maar is dat echt zo?
Actief folaat of foliumzuur: wat is beter?
Dat actief folaat beter zou zijn dan foliumzuur is een fabel. Uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat een normaal supplement met 400 mcg foliumzuur de beste keuze is.
Iedereen kan foliumzuur namelijk omzetten naar folaat. Wel zijn er mensen die foliumzuur wat minder goed kunnen omzetten naar actief folaat. Maar als je de aanbevolen hoeveelheid van 400 microgram slikt, is dat ook voor die groep alsnog genoeg. Het is daarnaast niet bewezen dat actief folaat beter kan worden opgenomen. En niet onbelangrijk: er is er geen onderzoek dat laat zien dat actief folaat even goed helpt bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen. En dat is nu juist het doel van het supplement.
Naar supplementen met foliumzuur is wél veel onderzoek gedaan. Daardoor weten we dat je dit veilig kan gebruiken. Wel is het belangrijk om niet meer dan de aanbevolen 400 mcg per dag te slikken. Denk je dat je dit toch nodig hebt? Overleg dan met je arts of verloskundige.
Auteur Fabienne Janssen Lok