Aanstaande ouders wandelen in het bos en denken na over de veranderingen in zorgverzekering 2025

Een zwangerschap is een bijzondere tijd, waarin er veel op je af komt. Ben jij in verwachting of hoop je dat in 2025 te zijn? Dan is het slim om je zorgverzekering goed te bekijken. Dit kan je namelijk kosten schelen. Ontdek hier alle veranderingen waar je op kan letten komend jaar om de juiste keuze te maken.

Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door
Fabienne Janssen Lok, Expert Verzekeringen & Geld
Beoordeeld door
Fabienne Janssen Lok, Expert Verzekeringen & Geld

Basisverzekering en zwangerschap 2025

Je basisverzekering vergoedt de meeste kosten rond je zwangerschap. Het is in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Het kabinet bepaalt welke zorg vanuit het basispakket vergoed wordt.

Tijdens en na je zwangerschap maak je vaak kosten die je basispakket niet vergoedt. Een aanvullende verzekering kan je helpen om deze extra kosten te dekken. De verzekeraar beslist zelf welke zorg in een aanvullend pakket zit. Uiterlijk 12 november 2024 moeten alle verzekeraars dit bekendmaken.

Voor in je agenda

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2025

De volgende data zijn belangrijk voor het uitkiezen van de beste zorgverzekering in 2025:

  • 17 september: het kabinet maakt de plannen voor de basisverzekering bekend
  • 12 november: alle zorgpremies zijn bekend, je kan nu overstappen
  • 31 december: laatste dag om over te stappen

Veranderingen basisverzekering 2025

De belangrijkste verandering is de prijs voor een basisverzekering. Deze verschilt per verzekeraar, maar gaat waarschijnlijk overal omhoog in 2025. Gemiddeld ga je ongeveer €10 meer betalen per maand. Verzekeraars moeten op 12 november 2024 laten weten hoeveel je precies betaalt.

Het is mogelijk dat je recht hebt op zorgtoeslag. Omdat de zorgpremie stijgt, gaat de zorgtoeslag ook omhoog. Benieuwd of je dit kan aanvragen? Bekijk de voorwaarden bij de Belastingdienst >

Contracten met zorgverleners

Rond je zwangerschap krijg je te maken met verschillende zorgverleners. Denk aan een fysiotherapeut, je verloskundige of het ziekenhuis waar je bevalt. Verzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners.

Heeft jouw zorgverlener geen contract met je verzekeraar? Dan krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. Het is dus goed om te controleren of de zorgverlener die jij wil zien ook is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar.

In 2024 duurde het erg lang voordat duidelijk was met wie er precies contracten waren. Dat mag in 2025 niet meer. Als op 12 november de premies bekend worden, moeten verzekeraars ook aangeven met wie ze contracten hebben. Zo kan je beter kiezen welke verzekering bij je past.

Adviesgesprek prenatale screening

Tijdens je zwangerschap kan je verschillende onderzoeken doen, zoals de NIPT. Om te helpen kiezen of je deze onderzoeken wil uitvoeren, kan je vanaf 2025 een extra adviserend gesprek voeren.

Verkennend gesprek GGZ

Een zwangerschap en bevalling zijn grote gebeurtenissen in je leven. Gelukkig gaat het meestal goed, maar het is mogelijk dat je hierdoor psychische klachten krijgt. Denk aan een postnatale depressie of een traumatische bevalling. Vanaf 2025 kan je bij klachten een verkennend gesprek met een GGZ-zorgverlener plannen. Dit vergoedt de basisverzekering. Zo kan je hopelijk de juiste hulp krijgen. Het eigen risico geldt wel.

Stijging zorgpremie 2025

De zorgpremie stijgt met ongeveer €12 per maand. Dit betekent dat de kosten voor een basisverzekering per maand rond de €156 komen te liggen. Dit bedrag kan wel per verzekeraar flink verschillen. Laat je je aanvullend verzekeren? Dan kost je dat gemiddeld zo’n €30 per maand extra.

Eigen risico 2025

Er verandert niets in het eigen risico in 2025. Dit blijft op €385. Je kan het vrijwillig verhogen naar €885, in ruil voor korting op je premie. Dit is tijdens je zwangerschap meestal niet handig, omdat je al zeker weet dat je meer zorgkosten gaat maken. Je eigen risico ga je dan sowieso betalen.

Aanvullende zorgverzekering 2025

Ben je zwanger? Dan kan je de eigen bijdrage voor kraamzorg en een poliklinische bevalling aanvullend verzekeren. Ook de kosten voor bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, doula, het kraampakket en lactatiekundige zorg kan je aanvullend verzekeren. Wat er precies in de aanvullende verzekeringen verandert, wordt op 12 november 2025 bekend gemaakt. Vanaf dat moment kan je ook overstappen naar een andere verzekeraar.