Kindje raakt knuffel kwijt

Het kan zomaar gebeuren: je kindje raakt de favoriete knuffel kwijt. Soms kan je die gelukkig terugvinden. Maar het komt ook weleens voor dat de knuffel echt weg is. Dit zorgt voor groot verdriet bij je kleine. Hoe ga je hiermee om? Wat kan je voor je kindje doen als hij of zij iets dierbaars verliest?

Wat betekent een knuffel voor je kind?

Veel kinderen hebben een lievelingsknuffel. Het lijkt alsof je kleine nergens heen kan zonder die ene knuffel. De band tussen je kind en de lievelingsknuffel kan erg groot zijn. Onderzoekers hebben gevonden dat knuffels troost en een gevoel van veiligheid geven aan je kindje. De knuffel is als een echte vriend voor je kleine. Je kan je dus wel voorstellen dat het kwijtraken van dit vriendje grote emoties veroorzaakt.

Dit kan je doen als de knuffel kwijt is

Het is vaak een grote schok voor je kind wanneer de lievelingsknuffel ineens kwijt is. Je wil er alles aan doen om deze terug te vinden. Probeer met deze tips de knuffel terug te vinden.

  • Zorg dat je een foto hebt van de knuffel. Maak een goede foto van de lievelingsknuffel. Deze foto kan je gebruiken voor gezocht-posters en in oproepjes, bijvoorbeeld op social media.
  • Probeer niet boos te worden. Het is heel begrijpelijk dat je boos of gefrustreerd kan raken als je kind de lievelingsknuffel kwijt is. Maar boos worden verandert niks aan de situatie en helpt je verdrietige kindje niet. Probeer juist begrip te tonen aan je kindje.
  • Loop terug waar je geweest bent. Weet je zeker dat de knuffel niet ergens in huis verstopt ligt? Loop dan dezelfde route die jullie hebben afgelegd met de knuffel terug. Stop waar je eerder ook bent gestopt. Let ook op muurtjes, tuinhekjes en elektriciteitskastjes. Als mensen een knuffel vinden op de grond, zetten ze hem vaak op een zichtbare plek.
  • Doe een oproep. Veel buurten, dorpen of steden hebben een Facebookgroep waarin gevonden voorwerpen worden gedeeld. Zoek zulke groepen op om een bericht te plaatsen over de verloren knuffel. Misschien heeft iemand hem al gevonden en een bericht geplaatst.

Wat als je kind de lievelingsknuffel echt verloren is?

Een lievelingsknuffel verliezen betekent groot verdriet voor je kind. Op jonge leeftijd is het moeilijk om met verdriet of een verlies om te gaan. Ieder kind is anders en voelt verdriet ook op een andere manier. De tips hieronder kunnen je helpen om met het verdriet en het verlies om te gaan.

  • Zoek samen met je kindje. Ga samen met je kindje op zoek naar de verloren knuffel. Laat je kindje nadenken over waar het kan liggen. Door hierover na te denken stimuleer je je kind om bezig te zijn met de gevolgen van iets laten liggen.
  • Geef het verdriet van je kind tijd en ruimte. Het is heel begrijpelijk dat je kind zich verdrietig voelt. Dus geef je kind genoeg ruimte voor de emoties die er spelen, of dat nu boosheid of flinke huilbuien zijn. Wees begripvol en troost je kleine. Hiermee laat je zien dat het verdriet er mag zijn en dat je snapt hoe verdrietig je kind zich voelt.
  • Bespreek samen wat kan helpen. Ieder kind gaat anders met verlies om. Het kan helpen om je kind te vragen wat zou kunnen helpen. Een nieuwe, precies dezelfde knuffel kopen? Een nieuwe favoriet kiezen uit de andere knuffels in huis? Of misschien een foto ophangen van de knuffel? Zo kom je erachter wat je kleine nodig heeft om het verlies te verwerken.
  • Praat met je kind over de emoties. Het is voor jonge kinderen nog erg moeilijk om hun gevoel onder woorden te brengen. Jij kan je kind hierbij helpen. Je kan omschrijven wat je denkt dat je kind voelt en waarom. Dit helpt je kleine om te begrijpen wat er aan de hand is. Daarnaast leert je kindje woorden kennen om over gevoelens te praten.
  • Lees een boekje over verlies. Lees met je kind een kinderboek met het thema ‘verlies’. Door met je kindje hierover te lezen en te praten, leert hij of zij meer over gevoelens bij verlies.

Wist je dat...?

Kinderen verliezen gemiddeld 9 voorwerpen per jaar

Kinderen verliezen ongeveer 9 dingen per jaar. Dit kunnen broodtrommels, mutsen, waterflessen of speelgoed zijn. In Nederland komt dat neer op 19,2 miljoen verloren spullen.

Tips om leed bij kwijtraken te voorkomen

Het kwijtraken van een lievelingsknuffel is voor jullie beiden vervelend. Daarom kan je samen met je kleine proberen het kwijtraken te voorkomen. Hier staan een aantal tips die goed kunnen werken.

  • Zorg ervoor dat je een reserveknuffel hebt. Koop dezelfde knuffel nog eens en verstop die heel goed. Wanneer je kindje de lievelingsknuffel kwijtraakt, kan je die vervangen met de reserveknuffel.
  • Laat je kindje meerdere lievelingsknuffels hebben. Zorg dat je kleine gehecht raakt aan meerdere knuffels. Dit kan je doen door je kind met meerdere knuffels te laten slapen. Ook kan je kindje iedere keer een andere knuffel meenemen als jullie op stap gaan.
  • Probeer samen met je kind oplossingen te bedenken. Praat eens met je kindje over wat hij of zij kan doen om lievelingsknuffels niet kwijt te raken. Bedenk samen met je kindje een plan. Door hier samen over te praten, groeit ook het gevoel van verantwoordelijkheid bij je kindje.
  • Koop een knuffelkoord. Maak de knuffel vast aan een veilig knuffelkoord. Het andere uiteinde kan je vastmaken aan de kinderwagen, tas of jas van je kindje. Zo wordt de kans al veel kleiner dat jullie de knuffel verliezen.
  • Leer je kindje om op de knuffel te letten. Bij het verlaten van een plek, bijvoorbeeld school of de speeltuin, kijk jij waarschijnlijk nog een keer achterom om te checken of jullie niks vergeten zijn. Leer je kindje om dit ook te doen voor de lievelingsknuffel. Zo ontwikkelt je kindje de gewoonte om op de favoriete knuffel te letten. Dit helpt ook de zelfstandigheid van je kleine vooruit.

Tip

Geef de lievelingsknuffel een label

Maak een labeltje met je naam en telefoonnummer vast aan de lievelingsknuffel van je kind. Onderzoekers in België hebben gevonden dat de kans dan 67% groter is dat je kleine weer herenigd wordt met zijn of haar lievelingsknuffel.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app