Plaattaart met spiegel-eitjes
Met dit vrolijke voorjaarsplaatje met prosciutto, asperges en zonnig gebakken ei zet je een heerlijk, gezond en gezellig maal op tafel. Let op: ben je zwanger? Dan moet de prosciutto in de oven wel goed meeverwarmd worden. Het is dan ook tijdens je zwangerschap veilig om te eten.
Waarom is dit gerecht gezond?
Deze gezellige plaattaart zorgt ervoor dat je zin krijgt om groente te eten. De courgette bevat relatief veel ijzer en de asperges voorzien je van magnesium en vezels. De eitjes zorgen voor een flinke dosis eiwitten, die je spieren gezond helpen houden.
Prosciutto en zwanger
Tijdens je zwangerschap zijn er voedingsmiddelen die je beter even niet kan eten. Rauw vlees, zoals prosciutto, kan de bacterie Listeria bevatten. De kans op een besmetting is klein, maar kan wel gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Door het vlees goed te verwarmen, dood je de schadelijke bacteriën. Bak de prosciutto uit dit recept dus mee met je plaattaart. Bonus: de ham wordt hierdoor lekker knapperig!
Ingrediënten
Voor 4 personen
Tip: Voeg deze ingrediënten direct toe aan je winkelmandje via de app van Picnic >
- 2 rollen flammkuchendeeg
- 5 eieren
- 60 gram prosciutto crudo
- 100 gram crème fraîche
- 200 gram groene aspergetips
- 1 courgette
- Half bosje basilicum
- Zwarte peper
- Zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Hak 1 bosje basilicum grof, houd wat blaadjes achter voor de garnering.
- Meng de gehakte basilicum met 100 gram crème fraîche, 1 eierdooier, peper en zout. Het eiwit van dit ei gebruiken we niet voor dit recept.
- Snijd 1 courgette in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
- Rol 2 rollen flammkuchendeeg uit en leg ze naast elkaar op een bakplaat. Past dit niet? Dan kan je ook twee aparte bakplaten gebruiken. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
- Verdeel de basilicumcrème over het deeg. houd hierbij 1 centimeter van de rand vrij.
- Beleg de plaattaart met de plakjes courgette, de prosciutto en de groene aspergetips.
- Maak 4 kuiltjes tussen de groenten voor de eieren. Zorg dat de kuiltjes niet te dicht bij de rand van het deeg liggen.
- Giet in elk kuiltje 1 ei, zorg dat de dooiers hierbij heel blijven. Het makkelijkst is om de eieren eerst in een glas te breken, en dan vanuit het glas op de plaattaart te gieten. Loopt het ei te veel uit? Dan kan je de randjes van het deeg dubbelvouwen.
- Maal wat verse peper en zout over de eitjes.
- Bak de plaattaarten in ongeveer 15-17 minuten goudbruin de voorverwarmde oven, totdat de eitjes en de prosciutto helemaal gaar en verwarmd zijn.
- Garneer de plaattaart na het bakken met de overgebleven basilicum.
Tip
Zin in wat extra pit? Voeg dan wat chilivlokken toe aan de basilicumcrème. Vind je de prosciutto toch wat spannend tijdens je zwangerschap? Vervang hem met gerookte zalm, of een vegetarisch alternatief voor ham.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app