Je baby in bad doen
Voor je baby is een badje heerlijk ontspannend, terwijl je baby wassen en zien badderen voor jou ook echt genieten is. Toch kunnen de eerste keren dat je baby in bad gaat best spannend zijn. Hopelijk biedt dit artikel wat houvast.
Je baby in bad doen in 9 stappen
De eerste keer zal je samen met de kraamverzorgende jouw baby in bad doen. Zij zal je stap voor stap uitleggen wat je het best kan doen en waar je op moet letten tijdens het badderen. Hieronder kan je de belangrijkste stappen nog eens rustig doorlezen.
1. Breng de kamer op temperatuur
Om ervoor te zorgen dat je baby niet te veel warmte verliest rond het badderen, is het belangrijk dat de kamer waarin je het badje neerzet lekker warm is. Een temperatuur van 24 graden is ideaal. Sluit ook de ramen en deuren.
2. Leg alle spullen klaar
Je baby in bad doen gaat een stuk makkelijker als je alle benodigde spullen bij de hand hebt. Leg de volgende spullen klaar:
- Kruik
- Kleertjes
- 2 hydrofiele luiers
- Badje
- Badthermometer
- Aankleedkussen
- Badcape
- Zeepvrije wasgel of babybadolie
- Schone luier
- Billendoekjes
3. Verwarm de kleertjes voor
Maak de kruik klaar en wikkel de kleertjes en hydrofiele luiers hieromheen. Zo zijn deze lekker warm als je baby uit het badje komt. Dit hoeft alleen bij een pasgeboren baby.
4. Maak het badje klaar
Zorg dat het badje goed schoon is en vul deze met water. De ideale temperatuur van het water is 37 graden. Houd in de gaten dat de temperatuur in ieder geval tussen de 36 en 38 graden blijft. Dit kan je het best meten met een badthermometer. Heb je deze niet, controleer de temperatuur dan met je elleboog. Je elleboog is namelijk gevoeliger dan je hand, hierdoor kan je de temperatuur van het water beter inschatten.
5. Je baby uitkleden
Leg je baby op het aankleedkussen en kleed hem uit. Veeg met een billendoekje de billetjes goed schoon als dat nodig is. Een pasgeboren baby kan je het best op het aankleedkussen met je handen en een beetje zeepvrije wasgel wassen. Een iets oudere baby kan je in het babybadje zelf wassen.
6. Je baby in bad
Het is eindelijk tijd voor je baby om in bad te gaan! Zorg ervoor dat je het nekje de hele tijd ondersteunt. Let altijd goed op. Een baby kan zelfs in een klein laagje verdrinken. Laat hem daarom nooit alleen als hij in bad zit!
7. Je baby wassen
Geef bij het wassen wat extra aandacht aan de knieholtes, billen, schaamstreek, navel, oksels, achter de oren en tussen de vingers en teentjes. Gebruik bij het wassen alleen badproducten die geschikt zijn voor baby’s!
8. Je baby afdrogen
Hiervoor gebruik je de voorverwarmde hydrofiele luiers. Leg een hydrofiele luier op het aankleedkussen en leg je baby hierop. Met de andere hydrofiele doek kan je je baby afdrogen. Een hydrofiele luier is dunner en minder ruw dan een normale handdoek. Ideaal voor het afdrogen tussen al die plooitjes.
Begin met het afdrogen van je baby’s hoofdje. Daar verliest hij namelijk het meeste warmte. Let bij het afdrogen op dezelfde plekken als bij het wassen. Juist tussen de plooitjes heb je niet door dat het nog vochtig kan zijn, terwijl dit wel huiduitslag als gevolg kan hebben. Draai je baby tot slot op de buik om de rug af te drogen. Verwijder de hydrofiele luier waar hij op lag zodat je baby weer op een droge ondergrond ligt.
9. Je baby aankleden
Doe je baby een schone luier om en trek de voorverwarmde kleertjes aan. Let goed op of ijzeren drukknoopjes niet te warm zijn geworden door de kruik.
Haren wassen baby
Zelfs als je baby is geboren met een volle haardos, is het de eerste tijd niet noodzakelijk om haartjes te wassen. Als je dit wel doet, gebruik dan speciale babyshampoo. Je hoeft de shampoo niet in te masseren. Laat het gewoon even inwerken en spoel het vervolgens uit.
Doe het haren wassen pas aan het eind van het badje. Je baby krijgt dan geen koud hoofdje en zit bovendien niet (lang) in een badje met shampoo.
Soorten badjes
Er zijn verschillende manieren om je baby in bad te doen. Hieronder vind je er twee.
Babybadje
Dit is een klein badje speciaal voor je baby. De meeste kraamverzorgsters geven de voorkeur aan een babybadje. Je kan je baby er makkelijk in wassen en je kan ze relatief lang gebruiken.
Tummy tub
Dit is een soort bademmer. Het voordeel is dat baby’s zich erg veilig voelen in een Tummy tub. Het nadeel is dat het lastig is om je baby erin te wassen. Lees meer over de Tummy tub.
Speciale babybadproducten
De huid van een pasgeboren baby is nog niet helemaal af en daarom extra kwetsbaar. Gebruik dan ook nooit je eigen badproducten! Deze zijn schadelijk voor je baby’s huid en zijn zelfs gevaarlijk als hij deze binnenkrijgt.
Bij een pasgeboren baby kan je het best alleen een scheutje babybadolie in bad doen. Zo blijft je baby’s huid soepel en zacht en voorkom je dat deze uitdroogt. Na ongeveer 4 maanden kan je overstappen op een milde babyzeep.
Wanneer je baby in bad doen?
Je baby gaat vlak na de geboorte nog niet in bad. Het is namelijk beter om het beschermlaagje (vernix) dat de gevoelige babyhuid beschermt er niet af te wassen. De meeste baby’s gaan voor het eerst in bad op de tweede of derde dag na de bevalling. De kraamverzorgster zal aangeven wanneer zij denkt dat je voor het eerst jouw baby in bad kan doen. Zij zal je ook helpen bij het eerste badje.
Zeker pasgeboren baby’s kunnen het best in bad voor het eten. Doe je dit andersom, dan is de kans groot dat je baby hier last van krijgt en moet spugen. Bij wat oudere baby’s is vlak voor het slapengaan een mooi moment. Ze worden dan heerlijk rozig en vallen vervolgens meestal als blok (en schoon) in slaap.
Hoe vaak gaat een baby in bad?
Pasgeboren baby’s worden nog niet echt vies. Je baby hoeft dus ook zeker niet iedere dag in bad. Als je baby te vaak in bad gaat kan de huid zelfs uitdrogen. Een badolie of hydraterende crème speciaal voor baby’s kan dit voorkomen.
Veel ouders doen hun baby om de dag in bad, maar er zijn ook ouders die ervoor kiezen hun baby wekelijks of juist dagelijks te wassen. Kijk hierbij ook wat je baby prettig vindt en wat in jullie ritme past. Als je baby maar één keer per week in bad gaat, is het wel goed om met een washandje regelmatig het gezichtje en de billetjes te wassen.
Zodra je baby echt mobiel wordt, zal hij steeds vaker in bad moeten om het vuil van de dag er af te wassen.