Waarom kwijlen baby’s zo veel?
Soms lijkt het alsof je baby niet kan stoppen met kwijlen. Je veegt de ene sliert na de andere weg en kleding blijft niet lang droog. Waarom kwijlen baby's zo veel? En heeft het ook een functie?
Baby’s en kwijlen
Alle baby’s gaan door een kwijlfase heen. Kwijlen past bij een normale ontwikkeling. Het gebeurt vooral wanneer je kindje tussen de 3 en 6 maanden oud is. Je kleine heeft op die leeftijd nog niet de volle controle over de spieren die helpen bij het slikken. Kwijlen bij je baby is een teken dat het maagdarmkanaal zich goed ontwikkelt.
Naast kwijlen kan je baby rond deze leeftijd ook beginnen belletjes blazen met speeksel. Dit is ook een goed teken. Hiermee traint je baby de mondspieren.
Waarom kwijlt je baby?
De mondmotoriek van je baby is in de eerste maanden nog niet helemaal ontwikkeld. Je kindje moet nog goed leren slikken. Tegelijk ontwikkelen de speekselklieren zich ook door. Deze gaan daardoor meer speeksel aanmaken. Je baby ontdekt alles met de mond en stopt daar dus van alles in. Het sabbelen en de kauwbewegingen zorgen ervoor dat de speekselklieren meer speeksel maken. Al dat extra speeksel is nog te veel voor de mondspieren om goed weg te werken.
Andere redenen waarom je baby kwijlt
Het kwijlen komt dus voor een groot deel doordat de mondspieren sterker moeten worden. Maar er zijn ook andere redenen die een rol kunnen spelen.
- De eerste tandjes komen door. Je kindje krijgt de eerste tandjes tussen de 4 en 7 maanden. Daarvoor begint de groeifase van deze tanden al. Vanaf 3 maanden kan je baby al beginnen met kwijlen doordat de eerste tanden groeien onder het tandvlees. Wanneer deze echt doorkomen wordt het kwijlen nog meer.
- De mond van je kind staat veel open. Heeft je baby de gewoonte om langere tijd de mond open te houden? Dit wordt ook wel de open mondhouding genoemd. Door het openhouden van de mond gaat het slikken moeilijker. Het kwijl loopt hierdoor uit de mond van je baby.
- Je baby speelt geconcentreerder. De hersenen van je baby worden uitgedaagd wanneer er druk gespeeld wordt. Tijdens het spelen is je kind te druk bezig om te slikken, waardoor er meer speeksel de mond uitloopt.
- Een reactie op voedingsmiddelen. Bij het proeven van bijvoorbeeld zure of gekruide voedingsmiddelen worden de speekselklieren geprikkeld. Ze maken dan extra speeksel aan. Dit is bijvoorbeeld bij sinaasappels en druiven.
- Slikproblemen door medische redenen. Soms is er meer aan de hand. Je baby kan slikproblemen hebben door bijvoorbeeld slappe mondspieren, kaakproblemen of neurologische problemen.
- Bijwerkingen van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen voor extra speekselaanmaak zorgen. Ook medicijnen die jij slikt kunnen via borstvoeding bij je kleine terecht komen.
Wat is de rol van speeksel?
Het kwijlen van je baby lijkt soms niet te stoppen. Maar wist je dat al dat speeksel ook heel nuttig is? Speeksel heeft namelijk de volgende belangrijke functies:
- Het maakt het slikken makkelijker, doordat het de keel smeert.
- Het helpt met kauwen en spoelt restjes eten weg.
- Het houdt de mond en keel vochtig.
- De eiwitten in speeksel beschermen de tandjes tegen tanderosie.
- Speeksel zet de eerste stap bij het verteren van voedsel. Het breekt namelijk zetmeel af en zet het om in glucose.
Wanneer kwijlt je baby?
Je baby heeft verschillende periodes waarin er veel gekwijld wordt. Ieder kind ontwikkelt zich anders, maar je kan ongeveer het volgende verwachten.
1-3 maanden oud
Rond deze leeftijd kwijlt je baby niet tot weinig. Dit komt omdat je kleine meestal met het gezicht naar boven ligt. Mogelijk kwijlt je kindje een beetje in buikligging of als je hem in een zithouding vasthoudt.
4-7 maanden oud
Tussen de 4 en 7 maanden kan je kindje het kwijlen in verschillende houdingen meer onder controle houden. Andere oorzaken kunnen wel voor meer kwijlen gaan zorgen, zoals doorkomende tandjes. Of je baby brabbelt veel waardoor er meer speeksel wordt aangemaakt. Ook begint je baby in deze periode met oefenhapjes. Langzaam wordt vaste voeding belangrijker in het voedingsschema. Als reactie op het eten van ‘nieuwe’ voedingsmiddelen maken de speekselklieren ook meer speeksel.
Vanaf 8 maanden oud
Vanaf 8 maanden hangt het kwijlen vooral samen met de momenten dat er kiezen en (snij)tanden doorkomen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Iedere baby is anders en de een kwijlt meer dan de ander. Ook is het niet vreemd als je baby nog kwijlt om andere redenen, bijvoorbeeld bij geconcentreerd spelen of rennen en kruipen door het huis.
Huiduitslag door kwijl
De gevoelige huid van je baby kan gaan irriteren door het vele kwijlen. De medische term hiervoor is periorale dermatitis. Door de nattigheid ontstaan rode vlekjes rond de mond van je kleine. Dit is onschuldig, maar kan wel vervelend zijn. Mogelijk helpen de volgende tips je om de uitslag minder te maken.
- Maak het gezicht van je baby schoon met lauw water. Gebruik geen zeep en dep de huid voorzichtig droog met een gaasje. Smeer er een vette zalf op, bijvoorbeeld met calendula erin. Zo kalmeer je de huid.
- Probeer de gevoelige huid droog te houden. Blijft de huid van je kleine nat? Dan kan er nog meer uitslag ontstaan. Laatje kleine zo weinig mogelijk zuigen op een fopspeen. Dit kan voor extra kwijl zorgen. Veeg het gezicht van je baby regelmatig af met een zachte doek.
Zitten er gelige korstjes op de huid van je kleine? Of blijft de huid rood en nat? Dan heb je mogelijk te maken met krentenbaard. Dit is goed te behandelen. Vraag je huisarts om advies.
Tips voor het kwijlen van je kindje
Kwijlen is normaal voor je baby en is niet te voorkomen. Wel zijn er een aantal tips die je mogelijk kunnen helpen bij het kwijlen van je kindje.
- Gebruik slabbetjes. Er bestaan speciale driehoekige slabbetjes om het kwijl van je baby op te vangen. Zo hoef je niet zes keer per dag de kleding van je kindje te verschonen.
- Koop een voorraad babydoekjes. Het is fijn om altijd babydoekjes mee te nemen. Zo kan je op elk moment het gezicht van je baby schoonvegen.
- Geef je baby een bijtring. Heeft je baby last van doorkomende tanden? Dit kan voor veel kwijlmomenten zorgen. Kauwen op een bijtring kan de speekselaanmaak minder maken.
- Oefen met rietjes. Door te oefenen met het drinken of blazen door een rietje, worden de mondspieren van je kindje sterker. Zo leert je kleine om nog beter het kwijl weg te slikken.
- Maak je niet te veel zorgen. Kwijlen is meestal geen reden om je zorgen te maken. Het betekent dat je baby zich ontwikkelt.
Wanneer naar de huisarts?
Het kwijlen van je baby hoort bij de normale ontwikkeling. Maak je je zorgen omdat je baby erg veel kwijlt of dit lang blijft doen? Vraag dan om advies aan je huisarts of maak een afspraak bij een logopedist. De huisarts of logopedist kan kijken of er meer aan de hand is.