Slapende baby tijdens slaapregressie

Je baby slaapt eindelijk goed en jullie hebben een fijn ritme. Maar opeens lijkt het ritme te zijn verdwenen. Je baby wordt vaak wakker en valt moeilijk in slaap. Het is mogelijk dat dit komt door een slaapregressie. Wat is een slaapregressie precies? En wat kan je doen om je baby erdoorheen te helpen?

Wat is een slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin je baby tijdelijk slechter slaapt. Tijdens een slaapregressie kan je baby vaak moeilijker in slaap komen en vaker wakker worden. Er zijn ineens weer meer gebroken nachten.

Het woord regressie betekent achteruitgang. Dit klopt eigenlijk niet. Je baby maakt namelijk een positieve ontwikkeling door tijdens een slaapregressie. Je baby leert belangrijke dingen en bereikt een nieuwe mijlpaal. Ook als je baby normaal een goede slaper is, kan een slaapregressie het fijne slaapritme door de war gooien. Een slaapregressie kan best vermoeiend zijn.

Waarom een slaapregressie?

Een slaapregressie heeft te maken met het aanleren van nieuwe dingen. Hoewel het voor een vermoeiende periode zorgt, is het dus een goed teken. Het betekent dat je baby zich ontwikkelt. Je kind leert ontzettend veel nieuwe vaardigheden in de eerste twee jaar. Voorbeelden hiervan zijn omrollen, zelfstandig zitten, tijgeren, kruipen, lopen en praten.

Al deze nieuwe skills moet je baby ook verwerken. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Je baby gaat de nieuwe vaardigheden herhalen in de hersenen. Er is daarom minder ruimte voor slaap op het moment van een grote ontwikkeling. Het zenuwstelsel van je baby is actiever dan normaal waardoor het slapen tijdelijk minder goed gaat. Dit is voorbij als de nieuwe vaardigheid verwerkt is in het babybrein.

Aanwijzingen van een slaapregressie

Merk je dat je baby opeens slechter slaapt? Dan is het mogelijk dat je baby midden in een slaapregressie zit. Er zijn een aantal signalen waaraan je kan herkennen dat je kindje in deze moeilijke fase zit.

  • Je baby komt ’s avonds moeilijk in slaap
  • Je baby is ’s nachts vaker wakker
  • Je baby slaapt overdag minder goed
  • Je baby is vroeg wakker
  • Je baby heeft een slecht humeur
  • Je baby is huilerig en hangerig
  • Je baby heeft last van verlatingsangst
  • Je baby drinkt of eet minder of juist meer

Poll

Heeft jouw kind veel last van een slaapregressie?

Wanneer kan je slaapregressies verwachten?

Slaapregressies gebeuren meestal wanneer je kind door een grote ontwikkelingssprong gaat. Tijdens de eerste twee jaar zijn er een aantal momenten dat je kind een grote ontwikkeling doormaakt. Deze momenten gebeuren bij de meeste baby’s ongeveer rond dezelfde leeftijd.

Natuurlijk kan je baby ook eerder of later in een regressie zitten. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk in een eigen tempo. Zo is het mogelijk dat je baby van 7 maanden last heeft van de 8 maanden slaapregressie. Het verschilt ook per kind hoelang en hoeveel last hij of zij heeft van de slaapregressie.

Op de volgende leeftijden wordt vaak een slaapregressie gezien:

  • 4 maanden
  • 6 maanden
  • 8 maanden
  • 12 maanden
  • 18 maanden
  • 24 maanden

Slaapregressie 4 maanden

Rond 4 maanden vindt de eerste slaapregressie plaats. Rond de leeftijd van 4 maanden is je baby waarschijnlijk druk bezig met leren omrollen. Dit zorgt vaak voor onrust tijdens het slapen. Je baby heeft vaak de uren in de nacht nodig om het omrollen mentaal te verwerken. Daarnaast verandert rond 4 maanden de slaapcyclus van je baby. Deze slaapcyclus gaat namelijk steeds meer lijken op de slaapcyclus van een volwassene. Je baby kan na de slaapregressie dieper slapen en makkelijker twee slaapjes van 45 minuten aan elkaar plakken.

Slaapregressie 6 maanden

Je baby is alweer 6 maanden oud. Rond deze leeftijd is je kleine druk bezig met het aanleren van nieuwe dingen. Sommige baby’s willen hun omgeving al gaan ontdekken en proberen zich vooruit te bewegen. Dit lukt alleen vaak nog niet. Ook leert je kindje rond deze leeftijd vast voedsel kennen en oefent je baby steeds meer met rechtop zitten. Al deze nieuwe indrukken kunnen zorgen voor een slaapregressie.

Slaapregressie 8 maanden

Als je baby 8 maanden oud is, gaat de ontwikkeling snel. Je baby kan druk zijn met het onder de knie krijgen van rollen, tijgeren, zitten en kruipen. Sommige kindjes beginnen zelfs al met het optrekken tot staan. Dit is een grote verandering in de motorische ontwikkeling. Door al deze ontwikkelingen zal het slapen wat moeilijker gaan. Je baby heeft namelijk veel te verwerken. Tegelijk is je baby misschien ook bezig om de overgang te maken van drie naar twee slaapjes overdag. Hierdoor moet je samen weer even zoeken naar een nieuw ritme.

Slaapregressie 12 maanden

De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie. Maar slapen? Dat kan ook weer even lastig zijn. Je kind krijgt veel nieuwe indrukken waardoor slapen best moeilijk is. Geef je kind de tijd om te wennen aan alle nieuwe kunstjes.

Slaapregressie 18 maanden

Je kindje gaat rond 18 maanden de overstap maken van twee slaapjes naar één slaapje. Dit kan ervoor zorgen dat jullie weer een nieuw ritme moeten vinden. Ook is je kind druk bezig met leren (los)lopen. De ontwikkeling van de spraak en het begrijpen van taal gaat ook hard deze periode. Daarnaast heeft je kind op deze leeftijd ook weer meer last van verlatingsangst. Houd vol en onthoud dat de slaapregressie een fase is. Je kind heeft je misschien weer nodig om in slaap te vallen, maar dat is tijdelijk.

Slaapregressie 24 maanden

Ook rond de tweede verjaardag van je peuter gaat je kind door een grote ontwikkeling. Je baby maakt op deze leeftijd grote stappen als het gaat om praten. Misschien praat je kleine kletskous zelfs al de oren van je hoofd. Dit kan ervoor zorgen dat je kind lastig slaapt. Ook ontwikkelen kinderen van deze leeftijd vaak al een (sterke) eigen wil. Probeer vast te houden aan jullie routines. Dit geeft duidelijkheid voor je peuter.


Vragen over slaapregressie?

Download de 24baby-app en stel je vragen in onze community. Er is altijd wel iemand die met je mee wil kijken. Plus ontvang iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.

Download de app gratis

Hoelang duurt een slaapregressie?

Een slaapregressie heeft geen duidelijk begin of einde. Je baby kan opeens slechter gaan slapen waardoor je merkt dat er een regressie begonnen is. Het is ook mogelijk dat je baby goed blijft slapen en dat je weinig verschil merkt.

Ook is er geen duidelijk einde van de slaapregressies. Vaak merk je ineens dat je kind weer beter gaat slapen. Dit kan al na een paar dagen zijn. Het kan ook weken duren voordat jullie weer een fijn ritme hebben. Probeer te voorkomen dat je je kind in slaap wiegt of voedt. Zo kan je onbedoeld een nieuwe slaapassociatie ontwikkelen die je liever niet hebt.

Slaapregressie of een ander slaapprobleem?

Als je baby even minder goed slaapt hoeft een slaapregressie niet altijd de oorzaak te zijn. Er zijn ook andere dingen die voor onrustige nachten kunnen zorgen. Een paar voorbeelden zijn: een verkoudheid, doorkomende tandjes, warm weer en darmkrampjes.

Meestal is een slaapregressie of slecht slapen een fase en gaat het vanzelf weer beter. Houdt jouw baby langere tijd last van een bepaald slaapprobleem? Of wil je baby niet slapen en denk je dat dit een medische oorzaak heeft? Neem dan contact op met je huisarts of een kinderslaapcoach.

Tips tijdens een slaapregressie

Zit jouw kind midden in een slaapregressie? Met deze tips help je je baby erdoorheen.

  • Oefen met je baby. Je baby leert de hele dag veel nieuwe dingen. Oefen overdag veel met bijvoorbeeld rollen, kruipen of lopen. Als je baby de nieuwe vaardigheden onder de knie heeft, gaat het slapen waarschijnlijk snel beter.
  • Let op de wakkertijden. Een slaapregressie kan ervoor zorgen dat het ritme van je baby ander wordt dan daarvoor. Houd de wakkertijden en vooral de slaapsignalen van je baby goed in de gaten.
  • Geef wat extra liefde. Je baby kan er niets aan doen dat het slapen even wat minder goed gaat. Laat je baby niet onnodig veel huilen en probeer te onthouden dat het een tijdelijke fase is waar jullie samen doorheen moeten.
  • Zorg voor ontspanning. Voor jezelf én je baby. Denk bijvoorbeeld aan een lekker warm bad voor jullie beiden en sluit af met een sessie babymassage.
  • Houd vast aan je routines. Houd het leven voorspelbaar door aan vaste routines vast te houden, zoals het bedritueel. Dit maakt de dagen overzichtelijk voor je kind.
  • Zorg voor een donkere kamer. In het donker maakt je baby het slaaphormoon melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je baby beter in slaap kan vallen.
  • Vraag om hulp. Een periode waarin je baby slechter slaapt kan best zwaar zijn. Vraag daarom je omgeving om hulp als je kindje in een slaapregressie zit. Wissel de nachten af met je partner, zodat je ook even kan uitrusten.