Welke wakkertijd past bij de leeftijd van je baby?
Het kan best lastig zijn om te weten wanneer je baby toe is aan het volgende slaapje. Strakke schema's werken lang niet altijd bij baby's. Maar hoe weet je dan wanneer het weer 'bedtijd' is voor je baby? Het letten op de wakkertijden kan je hierbij helpen.
Wat zijn wakkertijden?
Wakkertijd is de tijd dat je baby maximaal wakker kan zijn tussen twee slaapjes in. De wakkertijd van je kind verandert steeds. Je baby wordt ouder waardoor de wakkertijd ook steeds langer zal zijn. Je baby kan dus steeds langer wakker blijven. Door je bewust te zijn van de gemiddelde wakkertijden per leeftijd kan je beter inschatten wanneer je baby eraan toe is om weer te slapen.
Vragen over wakkertijden?
Download de 24baby-app en stel je vraag in onze community. Er is altijd wel iemand die met je mee wil kijken. Plus ontvang iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.
Waarom wakkertijden?
Wakkertijden kunnen je helpen bij het vinden van een fijn slaapritme voor je baby. Je kan ze als richtlijn gebruiken om te bepalen wanneer je kindje naar bed moet. Het werken met wakkertijden kan dan een positieve invloed hebben op de slaap van je baby. Het zorgt er namelijk voor dat je kleine op het juiste moment in bed ligt.
Daarnaast is het belangrijk om naar de slaapsignalen van je baby te blijven kijken. Door op deze signalen te letten weet je wanneer je baby moe is en naar bed wil.
Slaapsignalen
Dit zijn de belangrijkste signalen die je kindje laat zien wanneer het tijd is voor een dutje:
- Veranderingen in het gezicht
- Gapen
- In de ogen wrijven
- friemelen aan de oren
- Contact vermijden
- ‘Afwezig’ zijn
- Jengelen
- Druk doen
- Huilen
Het kan in het begin lastig zijn om deze signalen te herkennen. Ook laten sommige baby’s weinig of onduidelijke vermoeidheidssignalen zien. Dan kan het gebeuren dat je het ‘bedtijdmoment’ mist en te laat of juist te vroeg bent met naar bed brengen. Het bereiken van een soepel slaapritme kan daardoor moeilijk worden.
De klok is dan een handig hulpmiddel waardoor je een beter beeld krijgt van het slaapritme van je baby. Bedenk wel dat wakkertijden gemiddelden zijn. De wakkertijden van je baby kunnen net wat korter of langer zijn.
Overzicht wakkertijden
In dit schema zie je welke wakkertijd past bij de leeftijd van je baby. Is jouw baby te vroeg geboren? Tel de ‘leeftijd’ dan vanaf de uitgerekende datum (de dag waarop je baby eigenlijk geboren zou worden).
Leeftijd baby | Wakkertijd |
---|---|
0 - 2 weken | 30 tot 45 minuten |
2 - 6 weken | 45 tot 60 minuten |
7 - 12 weken | 60 tot 75 minuten |
3 maanden oud | 1 tot 2 uur |
4 maanden oud | 1,5 tot 2 uur |
5 maanden oud | 1,5 tot 2,5 uur |
6 maanden oud | 1,5 tot 3 uur |
7 maanden oud | 1,5 tot 3 uur |
8 maanden oud | 2 tot 3 uur |
9 maanden oud | 2 tot 3 uur |
10 maanden oud | 2 tot 4 uur |
11 maanden oud | 2 tot 4 uur |
12 maanden oud | 3 tot 4 uur |
Wakkertijden van je baby per leeftijd
Hieronder vind je een korte toelichting voor de wakkertijden per leeftijd.
Wakkertijd baby jonger dan een maand
Als je baby een paar weken oud is, slaapt hij nog veel en vaak. Lang wakker zijn lukt nog niet. Er zit ook nog geen regelmaat in het wakker zijn en slapen. Op deze leeftijd is de wakkertijd in de gaten houden nog niet zinvol.
Wakkertijd baby 1 maand
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 1 maand is 1 tot 1,5 uur (of korter). Langzaam kan je kindje iets langer wakker blijven. Maar nog steeds is er veel slaap nodig. Het leven van je baby bestaat vooral uit eten en slapen. Je slaapkopje brengt dus veel tijd in bed door. Het is daarom belangrijk dat het slapen op een veilige manier gebeurt. Bekijk de 10 basisrichtlijnen voor veilig slapen.
Wakkertijd baby 2 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 2 maanden is 1 tot 2 uur (of korter). In deze fase begint de biologische klok van je kindje zich te ontwikkelen. Daarom is een goede routine met een vast bedritueel vanaf deze leeftijd fijn voor je kleine.
Wakkertijd baby 3 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 3 maanden is 1 tot 2 uur. Je kindje kan ’s nachts nu misschien al wat langer achter elkaar slapen. Toch duurt het even voor het dag- nachtritme er helemaal is. Het slaapritme verandert het hele eerste jaar nog erg veel.
Slaapt jouw baby slecht?
Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby dé slaapwijzer voor je baby geschreven. Met deze informatie over slapen en de slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar komen jullie tot een fijn slaapritme.
Wakkertijd baby 4 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 4 maanden is 1,5 tot 2 uur. Bij 4 maanden is er vaak al meer regelmaat in het slaappatroon van je baby. Maar rond deze leeftijd kan er ook vaak een soort ’terugval’ komen. Dit noem je een ‘slaapregressie‘. Het is een periode waarin je baby (tijdelijk) slechter slaapt. Het slaapritme wordt weer wat rommeliger of je kindje valt moeilijker in slaap.
Na deze periode slaapt je baby vaak beter dan ervoor. Op deze leeftijd heeft het geen zin om je kleine te laten huilen in de hoop dat het lukt om zelf in slaap te vallen. Je kindje kan zichzelf op deze leeftijd meestal nog niet kalmeren. Lekker troosten en knuffelen dus.
Wakkertijd baby 5 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 5 maanden is 1,5 tot 2,5 uur. Je kindje kan steeds beter en langer wakker blijven. Er is wat minder slaap overdag nodig. Vanaf nu wordt het steeds belangrijker om je baby niet meer dan drie dutjes te laten doen. Doe je dit wel, dan leer je de biologische klok van je baby aan dat het middagdutje niet zo belangrijk is. Dit kan leiden tot hazenslaapjes.
Wakkertijd baby 6 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 6 maanden is 1,5 tot 3 uur. Sommige baby’s van deze leeftijd hebben moeite met zelf in slaap vallen. Herken jij dit? Dan kan je misschien white noise uitproberen. Dit is een monotone ruis die kan helpen bij het in slaap vallen. Voor je kindje klinkt dit geluid vertrouwd, omdat het lijkt op de geluiden in de baarmoeder.
Wakkertijd baby 7 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 7 maanden is 1,5 tot 3 uur. Je kleine kan nu steeds langer wakker zijn. Het slaapje aan het eind van de middag is nu vaak een moeilijk dutje. Toch is deze meestal nog wel nodig om het vol te houden tot bedtijd. Lopen met de kinderwagen of in een draagzak of –doek kan helpen.
Wakkertijd baby 8 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 8 maanden is 2 tot 3 uur. Vanaf deze leeftijd geldt de wakkertijd niet meer altijd als enige leidraad. Als het middagslaapje goed gaat, kan je baby nu ongeveer 4 tot 4,5 uur wakker blijven daarna. Een namiddagdut is nu meestal niet meer nodig.
Wakkertijd baby 9 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 9 maanden is 2 tot 3 uur. Overdag is je baby nu best veel wakker, er zijn waarschijnlijk nog twee slaapjes op deze leeftijd. Grote kans dat de nachtslaap ook langer wordt. Vanaf 9 maanden heeft je kindje voor de groei namelijk geen nachtvoeding meer nodig. Dit zorgt er hopelijk voor dat jullie in de nacht wat langer achter elkaar kunnen slapen.
Wakkertijd baby 10 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 10 maanden is 2 tot 4 uur. Je baby heeft nu genoeg aan twee slaapjes overdag. Door het wegvallen van het namiddagdutje is het slim om de bedtijd van je kind iets te vervroegen.
Wakkertijd baby 11 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 11 maanden is 2 tot 4 uur. Je baby kan goed wakker blijven voor een langere tijd. Dan moet je kindje wel in de ochtend en middag goed hebben geslapen. Lukt de ochtend en/of middagdut niet? Dan kan je nog een kort slaapmoment toevoegen tussen 16.00-17.00. Dit zorgt ervoor dat je kleine niet oververmoeid naar bed gaat.
Wakkertijd baby 12 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 12 maanden is 3 tot 4 uur. Het is nu vooral belangrijk dat er een goede middagslaap is van ongeveer twee uur. Is dat zo? Dan kan je kind ongeveer 4 tot 4,5 uur wakker blijven.
Wakkertijd baby 13-18 maanden
Vanaf deze leeftijd is de wakkertijd niet goed meer als richtlijn te gebruiken. Vaak zijn er nu nog twee slaapjes. Als het (middag)slaapje goed gaat, kan je kind daarna ongeveer 4 tot 4,5 uur wakker blijven. Veel kinderen van deze leeftijd zijn enorm enthousiast en vinden het vaak veel te gezellig om te gaan slapen. Het kan helpen om een half uur voor het slapen gaan een rustige activiteit te plannen. Op deze leeftijd bouw je meestal de ochtenddut af.
Tips bij wakkertijden
Het letten op de wakkertijden van je baby kan dus handig zijn om tot een fijn slaapritme te komen. Ook de volgende tips kunnen je daarbij helpen.
- Maak de wakkertijd niet af bij slaapsignalen. Leg je kindje eerder op bed als je voor het einde van de wakkertijd al slaapsignalen ziet. Je hoeft niet te wachten tot de tijd voorbij is. Reageren op deze signalen is altijd goed.
- Leg je baby niet te vroeg op bed. Je baby kan dan erg gaan tegenstribbelen, omdat hij nog niet toe is aan slapen. Dit zorgt voor onrust, wat in slaap vallen erg moeilijk maakt.
- Leg je baby ook niet te laat op bed. Je baby te laat op bed leggen, kan voor oververmoeidheid zorgen. Dit geeft onrust, waardoor je kleine niet in slaap valt.
- Zorg voor een rustige slaapkamer. Vermijd zoveel mogelijk prikkels, zodat je kindje slaperig wordt in de eigen kamer.
- Gebruik verduisterende gordijnen. In het donker wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je baby beter in slaap valt.