Baby die geen honing krijgt voor hij 1 wordt

Tot de leeftijd van 1 jaar kan je je baby beter geen honing geven. In honing zit soms een bacterie waar je kindje erg ziek van kan worden. Hoe zit dit precies? En hoe herken je deze ziekte bij je kindje?

Waarom kan honing voor je baby gevaarlijk zijn ?

Tot je baby 1 jaar oud is, kan je honing beter niet op het menu zetten. In honing zitten soms sporen van de bacterie Clostridicum botulinum. Sporen zijn bacteriën in een soort slaapstand. Als die sporen in de darmen van je baby komen, gaan ze groeien. Het worden dan weer actieve bacteriën. Deze maken een stof die al in een kleine hoeveelheid heel giftig is. Dit veroorzaakt bij baby’s infantiel botulisme.

Hoe vaak komt het voor?

Gelukkig komt infantiel botulisme heel weinig voor in Nederland. Tussen 2000 en 2019 zijn er in totaal vijf baby’s geweest hiermee. Daarvan kwamen er minstens drie door honing. Bij bijna alle baby’s met botulisme, ontstaat dit tussen de 1 en 6 maanden. Botulisme is niet besmettelijk.

Wat is infantiel botulisme?

Bij infantiel botulisme beschadigt de gifstof van Clostridium botulinum de zenuwen in het lichaam. Deze gifstof verspreidt zich via het bloed door het lichaam. Het zorgt ervoor dat de zenuwen niet goed meer werken. Daardoor krijgen de spieren geen seintje meer als ze moeten bewegen. De spieren werken dan niet goed meer. Er ontstaan verlammingen in het hele lichaam. Omdat ook de ademhalingsspieren kunnen beschadigen, kan botulisme leiden tot overlijden.

Hoe ontstaat infantiel botulisme?

Infantiel botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridicum botulinum. Deze bacterie houdt van een omgeving zonder zuurstof, zoals in de grond. Via de poten van bijen kunnen de sporen in honing terechtkomen.

Als je ouder bent dan 1 jaar, zijn deze sporen in honing niet gevaarlijk. De bacteriën en schimmels die in je darmen horen, ruimen ze meteen op. Maar de darmen van je baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Er zit nog geen leger beschermende bacteriën en schimmels in. Daardoor kunnen de sporen gaan groeien en de giftige stof gaan maken.

Wist je dat..?
De meeste bacteriën in eten dood gaan als je ze kookt. Bij de botulisme-bacterie werkt dit niet. De sporen van deze bacterie kunnen goed tegen hitte. Ze gaan pas dood als ze langer dan 20 minuten in een snelkookpan op 121°C gekookt worden. Honing oplossen in thee of pap helpt daarom niet om botulisme te voorkomen.

Symptomen botulisme

Het gif kan invloed hebben op alle spieren in het lichaam. Hierdoor kunnen veel verschillende symptomen ontstaan.

  • Obstipatie. Als de spieren in de darmen van je baby minder goed werken, kan dit obstipatie veroorzaken. Heeft je baby honing gegeten en poept hij daarna niet meer? Dan is het slim om de huisarts te bellen.
  • Ademhalingsproblemen. Als de ademhalingsspieren niet goed meer werken, krijgt je baby niet genoeg lucht. Dat komt bij de helft van de gevallen voor en is de belangrijkste doodsoorzaak bij infantiel botulisme.
  • Hangende oogleden. Als de spieren in het gezicht minder goed werken, kunnen de oogleden gaan hangen. Ook kan je baby wijde pupillen hebben of anders uit de ogen kijken door dubbelzien.
  • Veel kwijlen. De spieren bij de mond kunnen verzwakt raken waardoor je baby meer kwijlt.
  • Slikproblemen. Gaan de spieren in de keel minder goed werken? Dan kan je baby moeite krijgen met slikken. Ook kan de stem van je kindje veranderen.
  • Zwakke nek. Als je kindje zijn hoofd minder goed omhoog kan houden dan eerst, kan dat komen doordat de nekspieren zwakker zijn.

Naast deze klachten kan je merken dat je baby voedsel gaat weigeren en ontroostbaar huilen met een zwak hoog geluid. Verder kunnen verlammingen van de spieren er ook voor zorgen dat de armen en benen van je baby slapper zijn.

Diagnose en behandeling

De dokter kan testen of het gif in het bloed of in de poep van je baby zit. Als je baby infantiel botulisme heeft, is een opname in het ziekenhuis nodig. Een speciale behandeling voor infantiel botulisme is er niet. In het ziekenhuis ondersteunen de artsen vooral het lichaam van je baby tijdens de ziekte. Zo kan het nodig zijn om de ademhaling kunstmatig over te nemen.

In de tussentijd moet het lichaam van je baby zelf de schade repareren. Het maakt nieuwe uiteindes aan de zenuwen. Daardoor gaan de zenuwen weer beter werken. Dit herstel kan een paar weken tot maanden duren.

Medicijnen

Botulisme bij baby’s wordt niet met medicijnen behandeld. Er bestaat wel een antigif dat wordt gebruikt bij volwassenen met botulisme. Dit wordt bij baby’s niet gebruikt, omdat niet bewezen is dat het werkt bij baby’s.

Infantiel botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie. Normaal zijn bacteriële infecties goed te behandelen met antibiotica. Bij deze bacterie is dat niet handig. Er komt namelijk meer gif vrij op het moment dat de bacterie doodgaat. Ook kan antibiotica de beschermende bacteriën in de darmen van je kindje doodmaken.

Andere oorzaken dan honing

Bijna altijd is honing de boosdoener bij baby’s met botulisme. Maar de sporen van Clostridicum botulinum kunnen ook voorkomen op vis, rauwe groente en zelf ingemaakt voedsel dat lange tijd bewaard is. Al het ingeblikte voedsel in de supermarkt is veilig. Alleen als een blik bol staat, kan je het beter weggooien.

Heel soms komt infantiel botulisme door iets anders dan voedsel. Er zijn bijvoorbeeld twee baby’s geweest die botulisme hebben gekregen via schildpadden die als huisdier werden gehouden.

Wat als je baby honing heeft gegeten?

Heeft je baby toch honing binnengekregen? Dit betekent niet gelijk dat je kindje botulisme krijgt. De kans dat je baby ziek wordt, is gelukkig heel klein. Toch is het goed om erop te letten of je kindje symptomen krijgt. Zie je deze? Bel dan altijd de huisarts. Meestal kan je de eerste symptomen zien tussen 3 en 30 dagen na het binnen krijgen van de sporen. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van hoeveel gif er in het bloed van je baby zit.

Honing tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je honing veilig eten. Voor de baby in je buik is dit niet gevaarlijk. De sporen kunnen niet worden doorgegeven aan je baby.