Pasgeboren baby wordt in foetushouding vastgehouden

Aan het einde van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte in de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat hij zich steeds meer opkrult in de foetushouding. Hoe ziet deze houding er precies uit? En waarom vindt je kindje het ook na de geboorte nog zo’n fijne houding?

Wat is de foetushouding?

De foetushouding is een ronde, gebogen houding die je baby in de baarmoeder aanneemt. Hierbij heeft je kindje de benen opgetrokken, met de knieën naar de borst toe. Ook de armpjes zijn vaak opgetrokken en de rug is bol. Je baby ligt ongeveer vanaf week 30 in deze ‘opgevouwen’ houding in de buik.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom ligt je baby in de foetushouding?

In het begin van de zwangerschap heeft je baby veel ruimte in de baarmoeder om te bewegen. Hij kan zijn armen en benen in alle kanten uitstrekken. Maar hoe meer hij groeit, hoe krapper het wordt. Aan het einde van de zwangerschap is er nog maar weinig ruimte over voor je kindje. Hij moet zichzelf steeds meer oprollen en brengt daarom de laatste weken opgerold in de foetushouding door.

Wist je dat…?

De oude Egyptenaren begroeven hun doden vaak in de foetushouding. Het graf werd waarschijnlijk gezien als een soort baarmoeder, waaruit de gestorven persoon opnieuw geboren zou worden.

Foetushouding na de geboorte

Wanneer je kindje net geboren is, ligt hij nog steeds het liefst opgerold als een foetus. Na de geboorte heeft hij niet meteen door dat er meer ruimte is om te bewegen. Ook geeft de houding hem een veilig en vertrouwd gevoel. Het doet hem denken aan de tijd in de warme baarmoeder. De eerste weken brengt hij daarom nog het liefst in deze houding door.

Wil je je baby herinneren aan die rustige tijd in de baarmoeder? Dan kan je hem in bad doen in een Tummy tub. Dit is een bademmer die speciaal gemaakt is voor pasgeboren baby’s. Hierin kan je kindje in foetushouding badderen. Dit in combinatie met het warme water zorgt ervoor dat hij helemaal tot rust komt.

Na de geboorte zit de foetushouding nog een tijdje ‘in het lichaam’ van je baby. Het is ook vaak de houding waarin je je kindje vanzelf vasthoudt. Het is goed om ook bij het optillen hier bewust van te zijn. Doe dit niet onder de oksels, maar til je baby op met je ene hand bij het hoofd en de andere bij de billen. Zo til je vanzelf in de foetushouding.

Houding bij premature en dysmature baby’s

Is je kindje te vroeg of te licht geboren? Dan had hij wat meer ruimte in de baarmoeder. De kans bestaat dat hij nog niet veel in de foetushouding heeft gelegen. Hij heeft de rust die de houding geeft, nog niet ervaren. Daarom zal je premature of dysmature kindje minder makkelijk uit zichzelf in foetushouding gaan liggen. Daardoor kan je baby zich overstrekken of onrustig slapen of drinken.

Wanneer je baby hier last van heeft, kan het helpen om hem zelf in de foetushouding te leggen. Bijvoorbeeld door hem op zijn rug in deze houding in te bakeren, met opgetrokken benen en gebogen of gevouwen armen. Dit geeft je baby een veilig gevoel en kan hem helpen om rustiger te slapen. Leg je je kindje tijdens de voedingsmomenten in foetushouding? Dit kan ervoor zorgen dat hij beter drinkt.

Voordelen van deze houding

Het is goed om bij het voeden, dragen en verzorgen van je pasgeboren baby rekening te houden met de foetushouding. Dit heeft verschillende voordelen.

  • Goed tegen darmkrampjes. Wanneer je kindje in de foetushouding drinkt, helpt dit hem om zo goed mogelijk uit de borst of fles te drinken. Hierdoor verwerkt zijn lichaam de melk beter, wat kan helpen tegen darmkrampjes.
  • Helpt bij de heupontwikkeling. Draag je je kindje weleens in de draagdoek? Doe dit dan het liefste met je baby in de foetushouding. Deze houding helpt bij een goede ontwikkeling van de heupen, wat heupdysplasie kan voorkomen.
  • Geeft een veilig gevoel. ‘Draaiend verzorgen’ houdt in dat je bij het verzorgen van je baby draaiende, ronde bewegingen maakt en zijn rug bol houdt. Dit doet je baby denken aan de foetushouding en geeft hem een veilig en rustig gevoel.

In foetushouding slapen

Ook oudere kinderen en volwassenen kunnen in deze houding liggen. Veel mensen vinden het prettig om in de foetushouding te slapen. Het is een fijne slaaphouding als je last hebt van rugklachten en geeft een gevoel van veiligheid en bescherming.

Heb je trouwens veel last van buikkrampen tijdens je menstruatie? Dan kan het helpen om in de foetushouding te gaan liggen. Hierdoor ontspannen je buikspieren en kan de menstruatiepijn minder worden.

Bron hoofdfoto: Moments in Life Fotografie