Man masseert de voeten van zijn zwangere vrouw die last heeft van stemmingswisselingen

Een zwangerschap zou veel leuker zijn zonder die hormonen. Sommige vrouwen hebben nergens last van, andere vrouwen veranderen in een ander mens. Een van de meest voorkomende hormooneffecten zijn de stemmingswisselingen. Hoeveel ‘last’ je vrouw hiervan heeft – en jij dus ook – is lastig te voorspellen. Toch speelt het waarschijnlijk een grote rol tijdens en na de zwangerschap. Hoe ga je om met deze stemmingswisselingen?

1. Bedenk: het ligt niet (altijd) aan jou

Het was natuurlijk stom van je dat je een gele zak M&M’s meenam van de supermarkt in plaats van een bruine zak M&M’s. Je weet dat ze maagzuur krijgt van pinda’s, want dat heeft ze je nu al honderd keer verteld. Jij kan je alleen niets van dat gesprek herinneren. Misschien is het wel nooit gebeurd. Van die pinda’s wist je niet en normaal gesproken wil ze juist gele M&M’s. Wat is er aan de hand?

Je bent niet de eerste die in zo’n situatie terechtkomt met je zwangere vrouw. Stemmingswisselingen horen erbij en je hebt niet altijd schuld aan dat waar ze boos om wordt. Zet toch je trots aan de kant, accepteer het, zeg sorry en ga nederig terug naar de winkel. Later zegt ze je vast een keer dat ze niet zichzelf was en dat de hormonen het even overnamen.

2. Zeg nooit: ‘Heb je last van je hormonen?’

Je vrouw kan flink last hebben van haar hormonen. Dat kan lichamelijk zijn (misselijk, moe, zwaarder worden), maar ook geestelijk (huilbuien, in zichzelf gekeerd zijn, stemmingswisselingen). Soms lijkt het erop dat je vrouw is veranderd in een totaal ander mens. Ze is sneller geïrriteerd, veeleisender en emotioneler.

Wuif dat nooit weg met de zin ‘Het zullen je hormonen wel zijn’. Ten eerste: dat weet zij ook wel, dus wrijf het er niet in. Ten tweede: ze kan er weinig aan doen en heeft er niets aan dat je dit zegt. Ten slotte: het maakt het alleen maar erger. Niet doen dus, want ze zal het je niet in dank afnemen.

3. Wees lief, ook al maakt ze je uit voor rotte vis

Een kind wordt met liefde gemaakt. Lief zijn voor je vrouw is nooit een slecht idee. Zeker tijdens de zwangerschap is het slim om extra liefde te tonen. Er gebeurt nogal wat in een zwanger lichaam en brein. Gelukkig heeft je zwangere vrouw niet altijd last van stemmingswisselingen. Is dit wel zo? Kan ze de wereld even niet aan en krijg jij de schuld van alles? Wees dan toch lief. Slik een keer extra, tel tot tien en vertel haar dat je het gaat regelen. Juist tijdens de mood swings doe je er goed aan je eigen gevoelens even aan de kant te zetten. Zorg ervoor dat je er voor haar bent.

4. Wees zorgzaam

Stemmingswisselingen zijn er in alle soorten en maten. Je vrouw kan veel of weinig last hebben ervan. Maar de kans is groot dat het een keer gebeurt. Zorg gewoon goed voor haar. Ze zegt waarschijnlijk vaker dan je denkt dat ze het allemaal wel aankan. Ze wil namelijk niet toegeven aan de hormonen. Neem haar daarom werk uit handen, zorg dat ze zich ontspant. Dat is niet alleen fijn voor haar, maar ook voor jezelf en de baby in haar buik.


Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

5. Bedenk dat jij ook een andere hormoonhuishouding hebt

Wist je dat niet alleen je vrouw last kan hebben van hormonen? Ook jij kan hiermee te maken krijgen. Gemiddeld twee op de drie partners hebben licht tot erger last van zwangerschapshormonen: het zogenoemde couvade-syndroom. Couvade is afgeleid van het Franse woord couver, dat broeden betekent. Dit syndroom kan leiden tot verschillende zwangerschapskwalen. Van hoofdpijn en (ochtend)misselijkheid tot stemmingswisselingen en zelfs postnatale depressies. Houd rekening met de mogelijke stemmingswisselingen van je vrouw, maar vergeet dus ook jezelf niet. Voor jezelf zorgen is belangrijk. Je kan alleen goed voor je vrouw zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

6. Accepteer je nieuwe vrouw: het gaat voorbij

Gelukkig vallen de hormonale invloeden bij de meeste vrouwen mee tijdens het grootste deel van de zwangerschap. De bijeffecten zijn niet altijd even prettig, maar ze zijn meestal ook niet heel heftig. Helaas zijn op alle regels uitzonderingen. Het is mogelijk dat je vrouw de hele zwangerschap erg humeurig is en echt iemand anders lijkt te worden.

Bij sommige vrouwen kunnen hormonen zo de overhand nemen dat ze in niets meer lijken op de vrouw waar je ooit voor viel. Heb of ken jij zo’n vrouw? Ren dan niet bang of woedend weg. Hoe erg je vrouw ook last heeft van haar hormoonhuishouding: weet dat het voorbijgaat als jullie kind er is.

7. De stemming slaat niet zomaar om na de geboorte

Een zwangerschap kan soms voelen als een tijd die je uit moet zitten. Of het nu komt door de spanning, doordat de tijd zo langzaam gaat of doordat de hormonen jullie parten spelen. Weet dat de stemming niet in een keer omslaat als jullie kind er is.

Er verandert straks veel. Jullie hebben er een nieuw gezinslid bij, maar de hormonen zijn dan nog niet meteen uit het lichaam van je vrouw verdwenen. Er wordt weleens gezegd dat een vrouw gemiddeld negen maanden nodig heeft om te ‘ontzwangeren’. Ook hier geldt: blijf lief en geduldig. Maar ach, is dat niet een advies voor het hele leven?

Willem Bisseling

Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.