Indalingsweeën: wat zijn het en hoe herken je ze?
Aan het einde van je zwangerschap kan je steken in je onderbuik of vagina voelen. Dit kan betekenen dat je baby indaalt in het bekken. Deze gebeurtenis kan samengaan met indalingsweeën. Hoe voelen indalingsweeën en wat kan je doen om de indalingspijn minder te maken?
Wat zijn indalingsweeën?
Indalingsweeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. Je kan ze voelen wanneer je baby indaalt. Indalingsweeën duren maar kort, komen erg onregelmatig en zijn minder pijnlijk dan echte weeën. Vaak voelen ze ook anders aan. Anders dan echte weeën zorgen indalingsweeën niet voor ontsluiting.
Het indalen van je baby
Voordat je kan bevallen, moet je baby ingedaald zijn. Indalen betekent dat je baby meer naar beneden zakt en in je bekken vast komt te liggen. Je kindje gaat dan met het hoofd tussen je bekkenbotten liggen. Met het hoofd naar beneden ligt je baby perfect klaar voor de bevalling. Dit is namelijk de beste ligging voor een normale bevalling. Soms daalt niet het hoofd in, maar de stuit van je baby. Dan kan je te maken krijgen met een stuitbevalling.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Hoe voelen indalingsweeën?
Indalingsweeën kan je voelen als een scherpe, zeurende, stekende of trekkende pijn in je onderbuik of liezen. Veel vrouwen voelen ze ook als steken in de vagina of als een menstruatieachtige pijn. Indalingspijn gaat vaak samen met harde buiken.
Niet iedereen voelt indalingsweeën. Het is dus ook mogelijk dat je helemaal niets merkt van het indalen van je baby.
Indalingsweeën herkennen
Indalingsweeën verschillen sterk van echte ontsluitingsweeën. Je herkent ze aan korte pijnscheuten die onregelmatig komen. Echte weeën worden heviger en komen regelmatig, ongeveer om de vijf minuten. Indalingspijn wordt niet heviger, maar stopt na een tijdje weer. Deze weeën zijn ook minder pijnlijk. Vaak zijn het meer een soort steken, terwijl echte weeën meer als krampen aanvoelen.
Wanneer indalingsweeën?
Wanneer je precies indalingsweeën krijgt, is moeilijk te voorspellen. De meeste vrouwen krijgen indalingsweeën ergens tussen de 34 en 38 weken zwangerschap. Eerder is ook mogelijk. Vanaf 30 weken kan je baby namelijk al gaan indalen. Het komt ook regelmatig voor dat een baby pas indaalt tijdens de bevalling. Dit is vaak zo als het niet je eerste zwangerschap is. Je baarmoeder en buikspieren rekken dan makkelijker op door de vorige zwangerschap. Je baby heeft daardoor meer ruimte en wordt minder snel naar beneden ‘gedwongen’.
Het moment van indalen zegt niks over wanneer je gaat bevallen. Je baby kan al bij 30 weken indalen en daarna nog tot 41 weken blijven zitten. Andersom kan ook. Als je baby pas bij 39 weken indaalt, kan hij binnen een paar dagen geboren worden. Vroeg indalen wil dus niet zeggen dat je baby te vroeg geboren wordt.
Hoelang duurt indalingspijn?
Indalen gaat langzaam. Het hele indalen kan wel een paar dagen tot weken duren. Toch voel je indalingsweeën maar kort. Meestal voel je ze maximaal 30 seconden. Je kan er wel een aantal uur tot dagen last van hebben. Ze zijn dan niet de hele tijd aanwezig, maar zijn bijvoorbeeld ook weer een (halve) dag weg.
Wat kan je doen tegen de pijn?
Hoewel indalingspijn kort duurt, kan het wel vervelend zijn. Je kan een aantal dingen doen om de pijn minder te maken.
- Gebruik een kruik. Een warme kruik op je onderbuik leggen, ontspant je spieren. Hierdoor kan de pijn wegtrekken.
- Neem een warm bad. Net als een kruik, zorgt een warme douche of warm bad ervoor dat je ontspant en de pijn minder wordt.
- Zorg voor ontspanning. Neem even een moment van rust. Doe een dutje of ga iets doen waar je ontspannen van wordt. Dit zorgt er vaak voor dat de indalingspijn ophoudt.
- Kom in beweging. Soms kan het juist helpen om even te bewegen. Loop een stukje of verander van houding als je zittend bezig bent.
Wat merk je na de indaling?
Als het indalen achter de rug is, kan dat een aantal effecten hebben op je zwangerschap. Je kindje ligt nu namelijk lager in je buik. Het is mogelijk dat je dit aan de buitenkant ziet en dat je voelt dat je je baby lager draagt. Daarnaast kan je de volgende dingen opmerken.
- Je moet vaker plassen. Je baby ligt nu meer tegen je blaas aan. Door deze druk is de kans groot dat je nog vaker moet plassen dan eerst.
- Je longen en maag krijgen meer ruimte. Nu je baby wat lager ligt, krijgen je maag en longen weer wat meer ruimte. Klachten zoals zuurbranden en kortademigheid kunnen hierdoor weer minder worden.
- Het voelt misschien oncomfortabel aan. Nu je baby in je bekken ligt, is het mogelijk dat je een onprettige druk onderin je buik voelt. Je kan hierdoor ook wat moeilijker gaan lopen of gaan waggelen.
- Je kan meer rug- en bekkenpijn hebben. Je lager liggende baby geeft nu meer druk op de spieren en gewrichten van je onderrug en de banden van je bekken. Je kan hierdoor meer last hebben van lage rugpijn en bekkenpijn.
Wanneer de verloskundige bellen?
Bij indalingsweeën hoef je niet de verloskundige te bellen. Het hoort bij een normale zwangerschap en het kan nog weken duren voordat je bevalling begint. Bij je volgende controle kan je wel aangeven wat je gevoeld hebt. Je verloskundige kan dan voelen of je baby inderdaad ingedaald is.
Neem wel meteen contact op met je verloskundige in de volgende situaties:
- De pijn gaat samen met bloedverlies.
- Je verliest ook vruchtwater.
- De weeën worden steeds erger, duren langer dan 30 seconden en komen regelmatig.
Dit kan betekenen dat je bevalling is begonnen of dat er iets anders aan de hand is.
Auteur Lauri Hanewinckel