Baby drinkt uit anti-colic S-fles van Difrax

Als je aan de eerste periode met je baby denkt, komen de termen rust en ritme waarschijnlijk niet als eerste in je op. Eerder denk je aan slapeloze nachten, weinig me-time en het zoeken naar iets van routine in je dag. Toch is het mogelijk om met een paar kleine handigheidjes meer rust aan te brengen aan je dag. Benieuwd hoe? Dit zijn vijf manieren.

1. Zoek een routine die bij jullie past, en houd deze aan

Iedere baby en iedere ouder is anders. Bekijk daarom wat werkt voor jullie en houd dit vast. Door vaste slaap- en eetmomenten aan te houden, weet je kindje waar hij aan toe is. Hierdoor gaat hij het ritme van de dag herkennen. Het hoeft niet op de minuut nauwkeurig te zijn, maar met een beetje routine kom je al een heel eind. Na een tijdje zal je snel merken dat dit je baby meer rust geeft. En jou daarmee ook.

2. Creëer rustgevende voedingsmomenten met handige babyproducten

Ga je op zoek naar babyspullen? Kies dan producten die veilig zijn voor je baby én handig in gebruik voor jou. Krijgt je kindje bijvoorbeeld een flesje? Let er dan op dat je voor een product kiest dat optimaal werkt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de fles niet vacuüm zuigt tijdens het drinken of dat er te veel lucht bij kan komen. Dit kan namelijk darmkrampjes veroorzaken of verergeren, wat niet bevorderlijk is voor jullie rust en ritme.

#alt-text#
#alt-text#

3. Gebruik het middagdutje voor je eigen rust

Er wordt vaak gezegd dat je als ouder moet slapen wanneer je kleine slaapt. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Merk je ook dat je op die momenten juist klaarwakker bent. Of dat er een enorme to-do-lijst door je hoofd raast?

Dwing jezelf niet om tijdens het middagslaapje van je kindje te slapen. Lukt slapen je niet? Kijk een leuke serie op Netflix, of ga lekker met een kop koffie in de zon zitten. Kies iets waar je zin in hebt en waarvan je tot rust komt. Voordat je het weet is je baby wakker en moet je weer van alles. Dus geniet van deze korte onderbreking in je dag.

En die lange takenlijst? Weet dat niet alles perfect hoeft te zijn. Kies bijvoorbeeld liever voor een rustmoment dan voor het uitruimen van de vaatwasser. Je kan dit overdag makkelijker laten staan en ’s avonds doen als je kindje op bed lig. Of, als je een partner hebt, kunnen jullie ’s avonds de taken verdelen: de een brengt de kleine naar bed terwijl de ander de keuken opruimt. Zo haal je overdag de druk ervan af om alles in huis gedaan te krijgen. Hierdoor kan je meer genieten van die speciale momenten met je baby én van wat me-time.

4. Zorg voor een goed bedritueel

Je kleine krijgt dagelijks enorm veel prikkels binnen. Hij weet deze niet altijd goed te verwerken. Grote kans dat dit hem aan het huilen maakt. Huilt je kleine veel? Kijk dan goed naar jullie routine bij het naar bed gaan. Een kleine aanpassing hierin kan al enorm helpen. Goed slapen zorgt er namelijk voor dat je baby meer rust vindt en alle nieuwigheidjes beter aankan. Je helpt hem hierbij door zijn bedritueel elke dag hetzelfde te houden.

Verschoon bijvoorbeeld eerst je kindje (of doe hem eerst in bad), elke keer op dezelfde plek, en lees hem daarna een boekje voor. Als je dit vaak genoeg herhaalt, gaat je kleine na een tijdje herkennen wanneer het bedtijd is en kan hij rustiger in slaap vallen.

Je baby kan ook steun hebben aan een fopspeen. Dit kan een gevoel van geborgenheid geven en hem troost bieden, aangezien hij in de eerste maanden een enorme zuigbehoefte heeft.

Kijk wel goed welke fopspeen je kiest en hoe je deze gebruikt. Zo zijn er fopspenen die een vlindervormig schildje hebben waardoor het neusje van je kleine altijd vrij blijft. Ook hebben sommige spenen extra luchtgaatjes om huidirritatie te voorkomen. Je kan deze fopspeen geven bij het slapengaan als je merkt dat hij hierdoor rustiger in slaap valt.

5. Vergeet jezelf niet!

In alle hectiek van het jonge ouderschap vergeet je jezelf snel. Je bent de hele dag met je baby bezig. Hierdoor lijkt er nauwelijks tijd om aandacht aan jezelf te schenken. Of je hebt er aan het einde van de dag geen puf meer voor. Vergeet niet dat je zelf ook belangrijk bent! Gun jezelf daarom regelmatig een rustmoment om iets voor jezelf te doen.

Plan een wekelijks sportmoment in of een uurtje om een (nieuwe) hobby uit te oefenen. Of simpelweg een avond bankhangen. Je maakt veel mee als jonge ouder. Neem dus gerust een moment waarbij je alleen op pad kan. Zo laad je je accu weer op. Als je zelf meer energie hebt, straal je dit ook uit naar je kindje. Grote kans dat hij jouw ontspannen houding ook overneemt.

Heb je een partner? Plan dan ook momenten in om samen iets leuks te doen. Zo zorg je ervoor dat je ook nog steeds energie uit jullie relatie kan halen. Verdeel hiernaast de ochtenddiensten. Zo hebben jullie allebei minimaal één dag in de week wanneer je kan ‘uitslapen’ en begin je fris en fruitig aan een nieuwe dag.