Ovulatiepijn: wat is het en wat kan je ertegen doen?
Iedere maand verlaat een rijpe eicel je eierstokken. Dit wordt je eisprong of ovulatie genoemd. Bij sommige vrouwen zorgt dit voor een pijnlijk gevoel. Wat is de oorzaak van ovulatiepijn en wat kan je ertegen doen?
Wat is ovulatiepijn?
Ovulatiepijn is een kortdurende pijn die je tijdens je eisprong kan voelen. Ongeveer een op de vijf vrouwen voelt deze pijn. Ovulatiepijn wordt ook wel middenpijn genoemd. Bij een menstruatiecyclus van 28 dagen voel je de pijn namelijk precies tussen twee menstruaties in. Dit is zo’n veertien dagen voor het begin van je volgende menstruatie.
De oorzaak van ovulatiepijn
De oorzaak van ovulatiepijn is niet precies bekend. Wel zien artsen hier twee mogelijke redenen voor. De eerste is de groei van de follikel. Dit is een soort zakje of blaasje waarin de eicel zit. Voor het eitje eruit ‘springt’, groeit de follikel ongeveer twee centimeter. Het groeiend blaasje kan druk of spanning op je eierstok geven, wat mogelijk ovulatiepijn veroorzaakt.
Er is nog een andere mogelijke oorzaak voor deze pijn. Tijdens je eisprong doorboort de rijpe eicel de wand van een van je eierstokken. De follikel ‘barst’ open. Hierbij komt een beetje vloeistof uit de follikel en soms ook wat bloed vrij. Het bloed kan vrijkomen doordat een klein bloedvaatje kapot gaat tijdens de eisprong. Dit is niet erg. De vloeistof en het bloed kunnen wel je buikvlies en de zenuwen in de buurt van je eierstok prikkelen. Ook dit kan voor ovulatiepijn zorgen.
Hoe voelt ovulatiepijn?
Ovulatiepijn voelt als een plotselinge, krampende pijn rondom een van je eileiders. Je voelt de pijn dus meestal aan één kant van je onderbuik. Je kan het gevoel vergelijken met menstruatiepijn. Bij sommige vrouwen houdt de pijn maar een paar minuten aan. Andere vrouwen hebben er een paar dagen last van.
Tijdens je ovulatie kan je een beetje bloed verliezen. Ongeveer drie procent van de vrouwen heeft last van licht bloedverlies wanneer ze haar eisprong heeft. Dit wordt ook wel spotting genoemd en duurt meestal zo’n een tot twee dagen.
Ovulatiepijn en je vruchtbare dagen herkennen
Ovulatiepijn is vervelend, maar heeft ook een voordeel. Het helpt je namelijk om je vruchtbare dagen te bepalen. Wanneer je iedere maand op hetzelfde moment in je cyclus pijn hebt, is de kans groot dat je eisprong op dat moment plaatsvindt. De dagen voor je eisprong en de uren hierna ben je het meest vruchtbaar.
Weet je niet zeker of je te maken hebt met ovulatiepijn? Houd dan goed je lichaam in de gaten, want dit verandert een beetje rond je ovulatie. Je lichaamstemperatuur stijgt licht, je baarmoederslijm is anders en de stand van je baarmoedermond verandert. Ook kan je voor de zekerheid een ovulatietest doen.
Wanneer naar de huisarts?
Het voelen van ovulatiepijn is normaal en kan meestal geen kwaad. Heb je extreme ovulatiepijn? Dan kan er meer aan de hand zijn. Neem daarom bij de volgende klachten contact op met je huisarts:
- Er zit meer dan zes weken tussen twee menstruaties.
- De pijn duurt langer dan drie dagen.
- Je bent misselijk of moet overgeven.
- Je hebt last van ongebruikelijke of stinkende afscheiding.
De huisarts kan onderzoeken of er meer aan de hand is. Extreme ovulatiepijn kan verschillende oorzaken hebben:
- Pijn door littekenweefsel. Ben je geopereerd aan je buik, bijvoorbeeld tijdens een keizersnede? Dan kan het littekenweefsel dat hierdoor ontstaan is voor meer pijn zorgen tijdens je eisprong.
- Endometriose. Bij endometriose zit er baarmoederslijmvlies op sommige plekken buiten je baarmoeder, bijvoorbeeld aan de buitenkant van je baarmoeder of op je eierstokken. Dit baarmoederslijmvlies gedraagt zich net als het slijmvlies in je baarmoeder. Het bloedt dus ook elke maand. Dit kan tot irritaties en ontstekingen in je buikholte leiden. De ovulatiepijn kan hierdoor erg heftig zijn.
- Een cyste. Een cyste is een klein blaasje waar vocht in zit. Ze kunnen ontstaan als er iets fout gaat bij de eisprong. Een grote cyste in de eierstok kan buikpijn veroorzaken.
- Een soa. Een soa zoals chlamydia kan zorgen voor een ontsteking aan je eierstokken. Hierdoor kan ovulatiepijn ontstaan of erger worden.
Tip: Houd op papier of in een speciale cyclus-app bij wanneer je precies pijn hebt en of je ook andere klachten hebt. Deze informatie kan je huisarts helpen om te onderzoeken wat er aan de hand is.
Tips om ovulatiepijn te verlichten
Heb je veel last van ovulatiepijn? De volgende tips kunnen je helpen om de pijn te verlichten:
- Probeer te ontspannen. Ontspanning kan helpen om pijnklachten te verminderen. Doe daarom rustig aan als je ovulatiepijn hebt en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga-oefeningen of kijk een leuke serie.
- Zorg voor warmte. Ook warmte kan helpen om de ovulatiepijn te verzachten. Houd een warme kruik tegen je buik aan, stap onder de douche of ga in bad. Wie weet wordt de pijn dan minder.
- Neem zo nodig pijnstillers in. Wanneer je veel pijn hebt, kan je een pijnstiller slikken. Heb je een kinderwens? Dan kan je beter geen aspirine of NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen) gebruiken. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
- Denk na over de anticonceptiepil. Helpen bovenstaande tips niet en blijf je veel last houden van ovulatiepijn? Dan kan je erover nadenken om de anticonceptiepil te gaan slikken. Deze onderdrukt je eisprong, waardoor je ook geen ovulatiepijn meer krijgt.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp