ZEZ: een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen
Als zelfstandige is het niet vanzelfsprekend dat je tijdens je zwangerschapsverlof doorbetaald krijgt. Met de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) is het mogelijk om toch een uitkering aanvragen voor de maanden rondom je bevalling. Hoe werkt dit en waar heb je precies recht op?
Wat is een ZEZ-uitkering?
De ZEZ is een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Sinds 2008 is het mogelijk om hier gebruik van te maken. Je vraagt de regeling aan bij het UWV. Zij kijken vervolgens naar het aantal uren dat je het afgelopen jaar hebt gewerkt en wat je inkomen was. Op basis daarvan wordt je uitkering berekend. Je kan maximaal 100 procent van het bruto minimumloon ontvangen.
Je hoeft voor de ZEZ geen premie te betalen. Iedere zelfstandige die voldoet aan de voorwaarden heeft er automatisch recht op. Heb je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan je hiernaast nog steeds de uitkering van de ZEZ ontvangen. Wel is het mogelijk dat je verzekeringsuitkering lager wordt. Dit kan je navragen bij je verzekeraar.
Ziekte tijdens je zwangerschap
Ziekte tijdens je zwangerschap valt niet onder de ZEZ. Hiervoor kan je een aparte verzekering afsluiten. De zwangerschapsuitkering is alleen bedoeld om zelfstandig ondernemers een alternatief voor het zwangerschapsverlof te bieden. Het is om deze reden ook verstandig om zelf een potje gereed te hebben, mocht je eerder uitvallen door zwangerschapsklachten.
Hoe vraag je een ZEZ-uitkering aan?
Een ZEZ-uitkering kan je aanvragen via de website van het UWV. Je hebt hiervoor een geldig DigiD nodig. In je persoonlijke omgeving van het UWV kan je vervolgens het aanmeldformulier invullen. Je ontvangt binnen twee weken een ontvangstbevestiging. Na uiterlijk acht weken krijg je bericht over de beslissing van het UWV.
Zorg dat je je belastingaangifte van het vorige kalenderjaar bij de hand hebt. Het is soms nodig om hier wat gegevens van over te nemen. Een zwangerschapsverklaring is niet nodig bij de aanvraag. Wel kan hier later nog om gevraagd worden, dus vraag je verloskundige om deze op te maken.
Wanneer kan je een zwangerschapsuitkering aanvragen?
Je kan een ZEZ-uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Zorg dat je aanvraag uiterlijk twee weken voor je eerste verlofdag is gedaan. Je mag kiezen of je zes, vijf of vier weken voor je uitgerekende datum met verlof gaat.
Het is ook mogelijk om na je zwangerschap nog een aanvraag te doen. Dit kan tot een jaar na je uitgerekende datum. Je krijgt dan met terugwerkende kracht een uitkering. Deze is vaak wel lager dan het bedrag waar je eigenlijk recht op had. Het is daarom verstandig om je aanvraag te doen zodra je 24 weken in verwachting bent. Zo loop je geen geld mis en weet je zeker dat je op tijd bevestiging krijgt.
Voorwaarden voor een zwangerschapsuitkering
Om de volledige uitkering te ontvangen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je werkt als zelfstandige. Je voldoet ook aan deze voorwaarde als je zelfstandig beroepsbeoefenaar binnen een organisatie bent of als je meewerkend partner bent van een zelfstandige.
- Je in het afgelopen kalenderjaar minstens 1.225 uur gewerkt. Dit komt neer op minimaal drie volledige werkdagen per week. Heb je minder uren gewerkt, dan krijg je een lagere uitkering. Deze wordt gebaseerd op je inkomen en de winst die je het afgelopen jaar hebt gemaakt.
- Je woont en werkt in Nederland. Om de uitkering aan te vragen, heb je een geldig Burgerservicenummer nodig. Woon je niet in Nederland, maar werk je daar wel? Bel dan met het UWV om je mogelijkheden te bespreken.
Wanneer wordt mijn uitkering betaald?
De ZEZ wordt sinds juni 2019 wekelijks uitgekeerd door het UWV. Voor die tijd ontving je elke maand een bedrag. Je mag kiezen of je de uitkering zelf wil ontvangen, of hem laat uitbetalen aan je eventuele vervanger. Ligt het loon van je vervanger hoger dan je uitkering? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het verschil.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app