13 bizarre feitjes over borstvoeding: van lokmiddel tot work-out
Iedere moeder beschikt over superkrachten en één daarvan is moedermelk. Je hebt het altijd bij je, het laat je baby groeien van ukkepuk tot peuter en het is nog gratis ook. Toch valt er nog veel meer over te vertellen. Ken jij deze dertien bijzondere feitjes over borstvoeding al?
1. Unieke mama, unieke geur
Je herkent het huiltje van je baby waarschijnlijk uit duizenden. Maar wist je dat je baby op zijn beurt jou herkent aan de geur van je melk? Deze unieke geur helpt hem om je borst sneller te vinden. Daarnaast maakt het hem rustig en kan het zelfs pijn verlichten. De geur van je melk lijkt op die van het vruchtwater waar je baby negen maanden in doorbracht. Een feest van herkenning voor hem!
2. Een culinaire ontdekkingsreis
Wil je dat je kleine een breed palet aan smaken leert waarderen? Je borstvoeding helpt je daarbij. Wat je eet, komt in je moedermelk terecht en beïnvloedt de smaak hiervan. Hoop je dat je baby over een tijdje netjes zijn dagelijkse portie groente en fruit gaat eten? Begin hier dan nu alvast zelf mee, als je dat nog niet deed. Goed voorbeeld doet goed volgen!
3. Custom-made voor je kleine
Je lichaam weet precies wat je baby nodig heeft en past de borstvoeding daarop aan. Is het erg warm? Of heeft je kleine buikgriep? Dan is je borstvoeding wat wateriger, zodat hij meer vocht binnenkrijgt. Zo kan dat slimme goedje uitdroging bij je baby helpen te voorkomen.
4. Magisch drankje
Borstvoeding zorgt er niet alleen voor dat je baby groeit als kool. Wist je dat je het ook kan gebruiken wanneer je baby een geïrriteerde navel of luieruitslag heeft? Dep voorzichtig wat moedermelk op de geïrriteerde huid en je zal merken dat de irritatie afneemt. Ook bij tepelkloven kan je baat hebben bij een behandeling met moedermelk.
TIP: Je kan afgekolfde melk tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Handig om altijd een beetje binnen handbereik te hebben! Lees hier hoe je dat het beste kan doen.
5. Een citroen en een meloen
Borsten zijn er in alle vormen en maten en veel borsten zijn niet helemaal gelijk. Vaak valt dit niet op. Als je borstvoeding geeft, kan het verschil echter groter worden. De oorzaak hiervan is een ongelijke melkproductie. Bij 75% van de vrouwen produceert de rechterborst meer melk dan de linker. Is jouw ene borst formaat citroen en de andere formaat meloen? Niet getreurd: meestal trekt dit bij wanneer je stopt met borstvoeding geven.
6. Gratis work-out
Heb je de eerste maanden na je bevalling geen zin om je zwempak weer aan te trekken of je yogamat tevoorschijn te halen? Maak je geen zorgen! Borstvoeding geven is een work-out op zich. Je verbrandt er zo’n 1000 calorieën per dag mee. Dat is te vergelijken met 10 kilometer hardlopen. Daarom wordt geadviseerd om tijdens het geven van borstvoeding minimaal 500 calorieën extra te eten. Goed om te weten als je ’s avonds met een reep chocola op de bank zit, toch?
7. Het begin van een sterke band
Tijdens het voeden komen de hormonen prolactine en oxytocine vrij. Deze zorgen voor gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Ook verminderen ze stress en verhogen ze je geluksgevoel. Daardoor kunnen jij en je kleine goed aan jullie band werken.
Ook het zicht van je baby speelt hier een rol bij. Tijdens het geven van borstvoeding bevindt je gezicht zich vlakbij dat van je kleine. Een pasgeboren baby heeft een zicht van slechts 20 tot 30 centimeter. Dat betekent dat het voeden een moment is waarop hij je gezicht goed kan zien. Een extra fijn moment om jullie band te versterken, dus!
8. Goed voor je kleine én voor jou
Borstvoeding heeft veel voordelen voor je baby. Het beschermt hem bijvoorbeeld tegen infecties, zoals oorontsteking en diarree. Maar wist je dat borstvoeding geven ook voor jou voordelen heeft? De oxytocine die tijdens het voeden vrijkomt, helpt om ernstig bloedverlies te voorkomen. Ook verlaagt het geven van borstvoeding je bloeddruk en kan het je helpen om af te vallen.
Niet alleen op de korte termijn heeft borstvoeding geven voordelen. Het vermindert je leven lang de kans om een hartaandoening, borstkanker of baarmoederhalskanker te krijgen. Hierbij geldt: hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter de bescherming is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ieder jaar dat je borstvoeding geeft, de kans op borstkanker met 4,3% afneemt.
9. Ssst, de baby slaapt!
De samenstelling van borstvoeding verandert niet alleen van dag tot dag, maar zelfs gedurende de dag. Wist je bijvoorbeeld dat er ’s avonds meer melatonine in je melk te vinden is dan overdag? Dit stofje helpt je kleine om in slaap te vallen. Valt je baby snel na zijn avondvoeding in slaap? Wie weet is het je melk die hiervoor zorgt. En nu heeel voorzichtig die kleine weer in zijn bedje leggen. Welterusten!
10. Wit goud
Niet alleen baby’s worden blij van moedermelk. Sommige bodybuilders beweren dat het drinken ervan goed is voor hun spieropbouw. In het buitenland worden dan ook flinke sommen geld uitgegeven aan moedermelk. In Nederland is het verkopen van borstvoeding verboden, in verband met de veiligheid en gezondheid van de consument. Wel kan je je moedermelk doneren aan de moedermelkbank. Deze verstrekt de melk aan moeders die onvoldoende melk produceren, maar hun baby wel graag borstvoeding willen geven.
11. Supersproeiers
Als je een tepel ziet, krijg je misschien het idee dat de melk in één straal uit je tepel komt. In werkelijkheid komt de melk uit verschillende gaatjes. Daardoor spuit de melk in wel vijf tot tien straaltjes uit je tepel. Je borsten zijn dus eigenlijk een soort douchekoppen!
12. Lokmiddel voor je baby
Op je tepelhof zitten klieren die een olieachtige substantie afscheiden. Dit zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en dat je tepelhuid niet uitdroogt. Deze substantie heeft echter nog een functie: het lokt je baby naar de tepel. Het goedje ruikt namelijk een beetje naar vruchtwater. Deze geur herkent je baby en helpt hem om je tepel sneller te vinden.
13. Oh boy, wat een honger
Krijg jij een zoon? Bereid je dan maar voor op een gulzige schrokop aan je borst. Jongens drinken namelijk meer dan meisjes. Gemiddeld drinken jongens 831 ml melk per dag, terwijl meisjes genoegen nemen met 755 ml. Ook is de melk van jongensmoeders anders samengesteld dan die van meisjesmoeders. Je melk is namelijk precies afgestemd op de behoeftes van je kleine. Lang leve het wonder dat borsten heet!