Ouders met pasgeboren baby hebben als ouder angst dat kind iets overkomt

Ben jij laatst papa of mama geworden? Gefeliciteerd! De eerste maanden met een kleine zijn heel mooi, maar ook spannend. Voor je gevoel kan er van alles misgaan. Wees gerust: je bent niet de enige die dit denkt. Deze twaalf angsten zijn namelijk voor veel ouders herkenbaar.

Ouderangsten

Van veranderen in een zombie door slaapgebrek tot van de trap vallen met je kleine: iedere kersverse ouder is wel ergens bang voor. Wist je dat een beetje stress tijdens de eerst maanden van het ouderschap gezond is?

Wanneer je een beetje gestrest bent, pik je signalen van je baby sneller op. Dit vergroot de kans dat de verzorging van je kleine goed verloopt. Ietsje angstig zijn is dus niet vreemd. Welke van deze twaalf angsten zijn voor jou herkenbaar?

1. Het onbekende

Ben je voor het eerst ouder geworden? Welkom in de jungle van flesjes, slaapjes, afspraken op het consultatiebureau en betweterige buurvrouwen. Soms voel je je on top of the world met je kleine, maar waarschijnlijk voel je je ook weleens onzeker. Groeit hij wel goed? Waarom stopt hij niet met huilen? Maak je niet ongerust. Je zal merken dat je je baby steeds beter leert kennen en dat heel veel vanzelf blijkt te gaan. Daar zorgt je moederinstinct wel voor!

2. Huilbaby

Iedere aanstaande en jonge ouder is er waarschijnlijk bang voor: een huilbaby krijgen. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt is aanwezig, maar niet heel groot. Zo’n 15% van de Nederlandse baby’s heeft last van extreme huilbuien. Wordt je angst werkelijkheid, zakken de wallen tot onder je kin en weet je niet meer wat je moet doen? Schroom dan niet om hulp te zoeken of om bij het consultatiebureau om advies te vragen.

3. Angst voor het slaapgebrek

Vroeger sliep je misschien regelmatig een gat in de dag. Nu je een baby hebt, betekent uitslapen dat je om 6.30 uur opstaat in plaats van om 5.30 uur. Je koffiezetapparaat draait overuren en van moeheid weet je soms niet wat links en rechts is. Tip: plan tijdens de kraamtijd niet al te veel bezoek in. Slaapt je baby overdag? Profiteer hiervan en ga ook even liggen. En houd jezelf voor ogen: ooit komt er een nacht dat je nachtbrakertje doorslaapt.

4. Je kleine laten vallen

Je baby is het meest kostbare én kwetsbare in je leven. Je moet er dan ook niet aan denken om je baby te laten vallen van de trap, bank of commode. Hoe voorzichtig je ook bent: dit kan gebeuren. Probeer jezelf dan niet al te schuldig te voelen. Niemand is perfect en bij iedereen kan iets misgaan.

Heeft je kleine een smakkerd gemaakt? Wees dan wel alert op een eventuele hersenschudding. Bel direct je huisarts als je kind bewusteloos is geraakt, suf is, zich anders gedraagt dan normaal of moet overgeven.

5. Angst dat de borstvoeding mislukt

Ben je van plan om borstvoeding te geven, of geef je borstvoeding? Misschien maak je je hier dan weleens zorgen om. Maak ik wel genoeg melk aan? Wat als mijn baby niet genoeg groeit? Gelukkig begeleidt je kraamverzorgende je tijdens de eerste week. Zij leert je onder andere voedingssignalen te herkennen en laat je kennismaken met verschillende voedingshoudingen.

Gaat het borstvoeding geven niet zoals je gehoopt had? Dan kan je aankloppen bij een lactatiekundige. Deze is expert op het gebied van borstvoeding en kan je helpen bij problemen.

6. Geen klik met de huisdieren

Heb je een hond of kat in huis en ben je zwanger? Dan vraag je je waarschijnlijk weleens af hoe je trouwe viervoeter zal reageren op je baby.

Gelukkig kan je je huisdier al tijdens je zwangerschap voorbereiden op de geboorte van je kleine. Laat je hond bijvoorbeeld alvast wennen aan de kinderwagen. Door audiofragmenten van een huilende baby af te spelen, kan je hem vast vertrouwd maken met het huilen van je kleine. Als je ervoor zorgt dat je je viervoeter regelmatig aandacht geeft, komt het meestal wel goed. Voor je het weet zijn je baby en je beestje dikke maatjes!

Vader geeft baby de fles met hondje op bank

7. Wiegendood

Soms slaapt je kleine zo diep, dat je het niet kan laten om te checken of hij nog wel ademhaalt. Veel ouders zijn bang dat hun baby niet meer ademt, onder de dekentjes terechtkomt en stikt. Gelukkig komt wiegendood weinig voor. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer tien baby’s hieraan. Toch is iedere baby er één te veel. Neem daarom voorzorgsmaatregelen en zorg ervoor dat je baby op een veilige manier kan slapen.

8. Angst dat jou iets overkomt

Grote kans dat je niet alleen bang bent dat je kleine iets overkomt. Nu je een kind hebt, is je eigen leven nóg kostbaarder geworden. Je moet er niet aan denken dat jou iets overkomt en dat je kind zonder jou moet opgroeien. Laat je echter niet door deze angst leiden. Je kan je kind niet behoeden voor ieder gevaar, maar jezelf ook niet. Aan je veiligheid denken is belangrijk, maar met doemdenken schiet een mens niets op.

9. Besmetting met enge ziektes

Wanneer je een kind krijgt, realiseer je je opeens hoeveel gevaren er in de wereld zijn. Het oplopen van ziektes is er één van. Die snotterende tante die op kraamvisite komt, wijs je het liefst de deur. En no way dat ze je kleine mag vasthouden! Die blijft veilig bij jou.

Gelukkig beschermen vaccinaties je baby tegen veel ernstige ziektes. Toch kan het gebeuren dat je baby ergens mee besmet raakt. Heeft je pasgeboren baby koorts of last van overgeven of diarree? Of drinkt hij de helft minder dan normaal? Neem dan contact op met je huisarts.

10. Je baby achterlaten bij anderen

Het liefst heb je je kleine altijd bij je in de buurt. Toch komt er een moment dat je hem achter moet laten, bijvoorbeeld bij je ouders of bij de opvang. Dat kan best eng zijn. Zorgen ze wel goed voor hem? Komt hij niets tekort? Stel jezelf gerust met de gedachte dat het goed is om je kleine een beetje los te laten. Het vergroot zijn wereld en stimuleert zijn sociale vaardigheden. En wat is er fijner dan die uitgestrekte armpjes van je kleine wanneer je hem weer ophaalt?

11. Angst dat je signalen van je baby niet herkent

Je hebt altijd alleen voor jezelf moeten zorgen. Plotseling heb je nu de verantwoordelijkheid voor een baby. Een kindje dat je wel hebt voelen bewegen, maar waarvan je de huiltjes en lichaamstaal nog moet leren kennen. Logisch dat je misschien bang bent dat je de signalen van je baby niet herkent als hij ziek is, moe is of honger heeft. Probeer je hier van tevoren niet druk om te maken. Je zal merken dat jullie elkaar snel genoeg leren kennen.

12. Verslikking of verstikking

Een losgeraakt knoopje, rondslingerende muntjes of speelgoed van een oudere broer of zus… Met een baby in huis vormen de kleinste dingen het grootste gevaar. Die grijpgrage kruipers stoppen het liefst alles is hun mond. Ook eten kan gevaar op verslikking of verstikking geven. Gelukkig kan je door voorzichtigheid een heleboel leed voorkomen. Snijd eten bijvoorbeeld in kleine stukjes en plak het batterijklepje van de afstandsbediening vast. Zo creëer je een veilige wereld voor je baby on the run!