Waarom moet je baby hoesten en wat kan je ertegen doen?
Veel baby’s hebben af en toe last van hoesten. Vaak moet je baby hoesten door een onschuldige oorzaak. Soms is er echter meer aan de hand. Wat veroorzaakt het hoesten van je baby en wat kan je doen om de klachten te verlichten?
Wat is hoesten?
Hoesten is een lichamelijk afweermechanisme. Door te hoesten maakt je baby zijn longen schoon. Het verwijdert namelijk stof en slijm uit zijn keel en luchtwegen. Hoest je kind zonder dat er slijm meekomt? Dan heeft hij last van een droge hoest of kriebelhoest.
Waarom moet je baby hoesten?
Hoesten ontstaat doordat de slijmvliezen van de luchtwegen geïrriteerd raken. Ze maken dan extra slijm aan, wat een hoestprikkel veroorzaakt. Verschillende oorzaken kunnen tot een irritatie van de slijmvliezen leiden:
- Verkoudheid. Een verkoudheid is de meest voorkomende oorzaak van hoesten bij je baby. Vaak is er sprake van een virus.
- Allergie. Is je baby allergisch voor koemelk? Dan kan dit een hoestprikkel opwekken. Bij oudere kinderen kan het gaan om een allergie voor pollen, dieren of huisstofmijt. Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat je kleine een allergie heeft.
- Sigarettenrook. Rook kan de longen van je kind irriteren en is slecht voor zijn gezondheid. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je kleine blootgesteld wordt aan sigarettenrook.
- Verslikking. Wanneer je baby zich verslikt, kan dit een hoestprikkel veroorzaken.
- Schrale keel. Wanneer je baby moet hoesten, kan dit voor een schrale keel zorgen. Dit kan het hoesten verergeren.
- Kinkhoest. Heeft je kind last van heftige hoestbuien waarbij hij taai slijm ophoest? Dit kan een teken van kinkhoest zijn. Andere mogelijke symptomen zijn overgeven en blauw aanlopen tijdens de hoestbuien.
- Pseudokroep. Wanneer je baby pseudokroep heeft, wordt hij ’s avonds of ’s nachts wakker met een zware blafhoest. De hoestaanval gaat meestal binnen een paar uur over.
- Longontsteking. Baby’s hebben een relatief grote kans om longontsteking op te lopen. Dit komt doordat hun afweersysteem nog in ontwikkeling is. Mogelijke symptomen zijn benauwdheid, ophoesten van slijm, koorts en rillen.
- RS-virus Het RS-virus kan in ernstige gevallen tot ademhalingsproblemen leiden. Daarom is het verstandig om je baby goed in de gaten te houden. Mogelijke symptomen zijn langdurige hoestbuien met braken, kortademigheid, een snelle ademhaling en weinig drinken.
Soorten hoest
Hoesten uit zich op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de oorzaak. Grofweg is hoesten onder te verdelen in drie categorieën:
Normale hoest
Normale hoest wordt veroorzaakt door de productie van slijm. Je baby hoest om zijn longen schoon te maken. Meestal gaat deze hoest snel over.
Droge hoest of kriebelhoest
Bij een droge hoest is er geen sprake van slijm dat opgehoest wordt. Je kan dit herkennen aan het blaffende geluid dat je baby vaak maakt. Dit kan voorkomen bij verkoudheid of door irriterende stoffen. Droge hoest duurt meestal maar een paar dagen.
Vastzittende hoest
Bij een vastzittende hoest zit er in de longen van je kind taai slijm vast. Om dit slijm los te krijgen, moet je baby diep en veel hoesten. Soms maakt hij hierbij een reutelend geluid of komt hij benauwd over. Dit verdwijnt zodra de hoestbui voorbij is.
Wat als je kind blijft hoesten?
Vaak heeft het hoesten van je baby een onschuldige oorzaak. Is je baby ouder dan 3 maanden, drinkt hij goed en duurt het hoesten niet langer dan drie weken? Dan hoef je niet naar de huisarts te bellen. Soms is er echter meer aan de hand. Neem in de volgende gevallen wel contact op:
- Je baby moet hoesten en is jonger dan drie maanden.
- Hij heeft langer dan drie weken last van hoesten.
- Hij drinkt de helft minder dan normaal.
- Je kleine heeft koude rillingen en bibbert.
- Hij krijgt koorts nadat hij een periode koortsvrij was.
- Je baby heeft een verminderde afweer of is prematuur geboren.
- Hij huilt ontroostbaar.
- Je maakt je zorgen en wil weten of er meer aan de hand is dan een verkoudheid.
In sommige gevallen is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Bel daarom in onderstaande gevallen met spoed je huisarts of de huisartsenpost. Je baby krijgt dan de hulp die hij nodig heeft.
- Je kindje is benauwd of heeft een piepende ademhaling.
- Hij maakt een versufte indruk.
- Je baby stopt tijdelijk met ademhalen.
- Hij hoest bloederig slijm op.
Mag mijn baby naar de opvang?
Moet je baby hoesten, maar voelt hij zich verder goed? Dan mag hij over het algemeen gewoon naar het kinderdagverblijf. Wel heeft iedere opvang zijn eigen regels. Vraag voor de zekerheid na welke regels het kinderdagverblijf van je baby hanteert.
Wat kan je doen om het hoesten te verlichten?
Heeft het hoesten van je kleine geen ernstige oorzaak? Dan gaat het meestal binnen twee tot drie weken vanzelf over. Met onderstaande tips kan je het hoesten wat draaglijker maken voor je kindje.
- Geef je baby neusdruppels of neusspray. Deze zorgen ervoor dat hij vrij kan ademhalen. Ze zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Let er wel op dat je een variant aanschaft die geschikt is voor baby’s.
- Zorg voor een schone lucht. Ventileer je huis regelmatig en voorkom dat er binnen gerookt wordt.
- Ga vastzittend slijm tegen door te stomen. Je kan een stoomruimte creëren door de badkamerdeur te sluiten en de hete kraan aan te zetten. Zorg er wel voor dat je baby niet in de buurt van de stoom of het water komt, om brandwonden te voorkomen. Voeg eventueel eucalyptusdruppels voor baby’s toe om het vrijmaken van de luchtwegen te bevorderen.
- Geef hoestdrank aan je baby. Het is niet bewezen dat hoestsiroop het herstel van je kleine versnelt. Wel kan het hem helpen vrijer te ademen. Dit zorgt ervoor dat hij beter slaapt. Hoestdrankjes zijn meestal te gebruiken vanaf 6 maanden. Lees voor gebruik de bijsluiter.
- Zorg ervoor dat je kleine genoeg drinkt. Hierdoor blijft zijn keel vochtig, wat irritatie kan voorkomen. Koud drinken helpt tegen een pijnlijke keel.
- Geef je kindje boven de 1 jaar een lepel honing. Thee met honing of suiker werkt vaak net zo effectief als een hoestdrankje. Let op: honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. In honing kan een bacterie zitten die je kind erg ziek maakt.
- Zet zijn hoofdeinde iets omhoog. Heeft je baby vooral ’s nachts last van hoesten? Dan kan het helpen het hoofdeinde van zijn bed iets omhoog te zetten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een handdoek onder zijn matrasje te leggen. Je kind kan hierdoor makkelijker ademhalen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige kinderen hebben hier baat bij.
- Ga als het mogelijk is naar buiten. Voelt je baby zich ondanks het hoesten goed? Ga dan af en toe samen een frisse neus halen. Dit kan zijn herstel bevorderen.