11 dingen die je liever niet tegen een zwangere vrouw zegt
Is er iemand in je omgeving zwanger? Dat is een mooie, bijzondere gebeurtenis. Je leeft waarschijnlijk erg met de aanstaande moeder mee. Het is dan ook zeker niet erg om af en toe je mening te delen. Maar: deze 11 dingen kan je beter niet tegen een zwangere vrouw zeggen.
1. Je ziet er een beetje moe uit
Vermoeidheid is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Dat is ook niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het lichaam in slechts negen maanden een hele baby creëert. De kans is daarom groot dat de aanstaande moeder inderdaad ‘een beetje moe’ is. Er is ook een grote kans dat ze dit zelf al weet.
Het is niet nodig om haar hierop te wijzen, hoe goed je het ook bedoelt. Niemand zal zich beter gaan voelen omdat ze erop gewezen wordt dat ze er slecht uitziet. Dus tenzij je een opklapbed en een paar uur slaap aanbiedt, zeg je dit liever niet.
2. Was het gepland/duurde het lang?
Gemiddeld duurt het ongeveer een jaar om zwanger te worden. Hoelang het precies duurt, verschilt sterk per persoon. Allerlei factoren spelen hierbij een rol, zoals de gezondheid van de ouders of eventuele vruchtbaarheidsproblemen.
Wat de situatie ook is, de timing van een zwangerschap is iets heel persoonlijks. Bovendien kunnen er pijnlijke herinneringen of emoties bij horen. Voor veel mensen is dit niet iets om gezellig bij een borrel te vertellen. Probeer die situatie te vermijden en stel deze vraag liever niet.
3. Ik hoorde laatst een verhaal over een baby met drie hoofden
Als aanstaande ouder is het normaal dat je zorgen toenemen. Zelfs als alle echo’s tot nu toe goed waren, kan je bang zijn dat er iets mis is. Helaas zijn er nogal wat horrorverhalen in omloop. Zo hoor je regelmatig over baby’s die kerngezond leken, maar bij de geboorte toch ziek bleken te zijn. Of moeders die na de bevalling zoveel complicaties kregen dat ze op de Intensive Care belandden.
Waarschijnlijk kent de aanstaande moeder al genoeg van deze verhalen. Met ieder nieuw scenario komt er iets bij om bang voor te zijn. Dit geeft veel stress, wat niet zo goed is voor moeder en kind. Je kan beter wachten met de spookverhalen tot de baby gezond en wel ter wereld is gekomen (en de hormonen weer wat zijn bedaard).
4. Mijn bevalling was echt een nachtmerrie
Ongeveer één op de tien vrouwen heeft last van bevalangst. Hierbij is de angst om te bevallen zo groot, dat het je dagelijks leven beïnvloedt. Maar ook vrouwen bij wie de spanning minder groot is, kijken doorgaans niet bepaald uit naar de bevalling.
Iedere bevalling is uniek en het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Het is niet gek dat je jouw ervaring graag wil delen. Toch is het verstandig om de nare verhalen te beperken als je met een zwangere vrouw praat. Zo zorg je ervoor dat haar angst niet verder toeneemt. Na de geboorte kunnen jullie nog lang genoeg oorlogsverhalen uitwisselen.
5. Ik stond de dag na mijn bevalling alweer de auto te wassen
Herstellen van een bevalling verloopt voor iedereen anders. Sommige moeders voelen zich gelijk weer de oude, anderen hebben meer dan een jaar nodig om te ontzwangeren. Het een is niet beter dan het ander. Hoe snel of hoe rustig je ook herstelt, je hebt een topprestatie geleverd.
Als iemand langzamer herstelt dan jij hebt gedaan, betekent dat niet dat zij zich aanstelt. Haar lichaam en bevalling zijn simpelweg anders. Hetzelfde geldt als jij er wat langer over hebt gedaan om je weer fit te voelen. Feliciteer elkaar met je mooie kindje, daar gaat het uiteindelijk allemaal om.
6. Ik wist allang dat je zwanger was
De zwangerschapsaankondiging is een belangrijke gebeurtenis in je leven. Of het nu groots of in kleine kring wereldkundig wordt gemaakt, het is onvergetelijk voor aanstaande ouders. Het is dan ook begrijpelijk dat de zwangere vrouw in kwestie hier graag haar momentje wil nemen.
Er is een kans dat je het al doorhad, zeker als je dichtbij de aanstaande moeder staat. Toch is het leuker om mee te gaan in de verrassing van het moment. Op die manier trek je de aandacht niet onbedoeld naar jezelf toe.
7. Geniet nog maar even van je rust, nu het nog kan
Het slaapritme van een baby laat zich moeilijk voorspellen. Veel ouders kampen met een chronisch slaapgebrek. Maar laten we eerlijk zijn: dat wil je toch helemaal niet weten als je net zwanger en dolgelukkig bent?
Je kan doorgaans aannemen dat de aanstaande ouders goed hebben nagedacht over hun kinderwens. Hierbij hebben ze ongetwijfeld ook het slaapgebrek meegenomen. Laat ze lekker genieten, in plaats van nu al de mindere kanten van het ouderschap te benadrukken.
8. In mijn tijd deden we daar niet zo moeilijk over
Medische inzichten rondom de zwangerschap veranderen voortdurend. Hierdoor worden er nu soms dingen afgeraden die een paar jaar geleden nog goed voor je leken. En al die kinderen zijn ook gewoon gezond ter wereld gekomen, toch? Waarom doen we er dan nu zo moeilijk over?
Het klopt dat adviezen soms veranderen. Wat echter niet verandert, is dat aanstaande moeders graag het beste voor hun kindje willen. Begrijpelijk dus, dat zij de nieuwste inzichten volgen en daarom soms dingen anders doen. Probeer dit te respecteren en vergelijk jezelf niet met een ander.
9. Is die baby er nou nog niet uit?
Zodra de uitgerekende datum enigszins in zicht komt, wordt je geduld op de proef gesteld. Je bent natuurlijk razend nieuwsgierig naar de baby. Ongeveer de helft van de vrouwen bevalt na de uitgerekende datum. De kans dat je nog even moet wachten is dus best groot.
Probeer je nieuwsgierigheid niet te veel bij de aanstaande moeder neer te leggen. Waarschijnlijk heeft zij het nog moeilijker met wachten. Als de baby er eenmaal is, hoor je het vanzelf. Kan je echt niet wachten met informeren? Vraag dan of je ergens bij kan helpen. Een beetje hulp is tijdens de zware laatste loodjes immers altijd welkom.
10. Het hoort er een beetje bij
Meestal ontstaan er een aantal kwaaltjes bij een zwangerschap. Misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn zijn een paar voorbeelden van veelvoorkomende ongemakken. De zwangere vrouw kan hier behoorlijk last van hebben. Sommige vrouwen hebben zelfs extreem veel last van bijvoorbeeld misselijkheid.
Het is fijn als je die klachten serieus neemt. Constant overgeven of te moe zijn om te functioneren is echt heel vervelend. Zeggen dat ‘het er nu eenmaal bij hoort’ helpt dan niet. Vraag liever of je iets kan doen om haar een beetje te ontzien.
11. Oh, dat moet je zo doen!
Heb je al een kindje en wordt iemand in je omgeving zwanger? Grote kans dat je graag je kennis en ervaring wil delen. Goed bedoeld natuurlijk, en vaak ook een nuttige bron van informatie. Je toon is hierbij wel erg belangrijk.
Ongevraagd advies kan overkomen als een motie van wantrouwen. En dat is wel het laatste waar een zwangere vrouw op zit te wachten. Zij is waarschijnlijk al nerveus genoeg. Kijk of je suggesties kan doen op een vragende manier, zoals ‘Hoe heb jij je kraamzorg geregeld?’ Zo kom je niet onbedoeld betweterig over.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app