Hooikoorts bij je kind: hoe verhelp je de klachten?
Als je kind hooikoorts heeft, kan dat heel vervelend zijn. Hij wil graag buiten spelen, maar krijgt daardoor last van verschillende klachten. Hoe herken je hooikoorts bij je kind? En hoe verhelp je de klachten?
Wat is hooikoorts?
Als je kind hooikoorts heeft, is hij allergisch voor de pollenkorrels van stuifmeel van bomen, planten of grassen. Hij kan voor verschillende soorten pollen allergisch zijn. Komt je kleine in de buurt van deze pollen, dan krijgt hij last van hooikoorts.
De slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp raken geïrriteerd zodra ze ermee in aanraking komen. Hierdoor ontstaan klachten die lijken op een verkoudheid, zoals niezen, een loopneus en branderige ogen. Hooikoorts is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
Hoe ontstaat hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie. Deze ontstaat door een te sterke reactie van het afweersysteem op vreemde stoffen, in dit geval de pollen. Het wordt daarom ook wel pollenallergie genoemd. Bij een allergie maakt het lichaam grote hoeveelheiden van het stofje histamine aan. Bij hooikoorts gebeurt dit wanneer je kindje in aanraking komt met pollen. Histamine zet de allergische reactie in gang; de slijmvliezen zwellen op en gaan meer slijm maken. Hierdoor krijgt je kind de typsiche hooikoortsklachten.
Symptomen hooikoorts
Hooikoorts bij je kind kan veel lijken op een gewone verkoudheid. De klachten zijn namelijk vergelijkbaar:
- Veel niezen
- Een jeukende neus
- Tranende, jeukende of branderige ogen
- Een verstopte neus of juist een loopneus
- Een grieperig of koortsig gevoel
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Oorpijn
Hoeveel klachten je kindje heeft, is afhankelijk van de hevigheid van de allergie. Sommige kinderen groeien eroverheen zodra ze ouder worden, bij andere kinderen ontwikkelt de allergie zich pas op latere leeftijd.
Hoe herken ik hooikoorts bij mijn kind?
Heeft je peuter langer dan drie weken last van verschijnselen die lijken op een flinke verkoudheid? Het is dan mogelijk dat hij hooikoorts heeft. Als je een vermoeden hebt, kan je het beste een afspraak maken bij je huisarts voor een allergietest.
De huisarts kan op twee manieren testen op hooikoorts: met bloedonderzoek of via een allergiehuidtest. Bij een allergiehuidtest wordt er een druppel vloeistof met bepaalde pollen op de huid van je kindje gedruppeld. Vervolgens prikt de (huis)arts een gaatje door de druppel in de huid. Is er binnen twintig minuten een rode bult zichtbaar? Dan is je kind allergisch voor die pollen.
Waarom heeft mijn kind last van hooikoorts?
In Nederland hebben zo’n 30.000 kinderen last van hooikoorts. Vaak krijgen kinderen hooikoortsklachten als ze tussen de 7 en 15 jaar oud zijn, maar het kan ook eerder beginnen.
De aanleg voor hooikoorts is bij de geboorte al aanwezig, maar de klachten zijn vaak pas na een aantal jaar zichtbaar. Als jij en/of je partner hooikoorts hebben, is de kans groter dat je kind het ook krijgt. Je kind kan hiernaast op latere leeftijd een overgevoeligheid voor pollen en stoffen ontwikkelen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Hooikoorts radar: wanneer is het hooikoortsseizoen?
Wanneer je kind last krijgt van hooikoorts, is afhankelijk van waar hij precies allergisch voor is. Grassen, bomen, planten en bloemen bloeien namelijk tijdens verschillende periodes:
- Bomen (zoals berk, els en hazelaar): januari t/m maart
- Graspollen: vanaf mei tot juli, soms zelfs tot september
- Bloemen en onkruid: rond augustus
Hooikoorts behandeling voor kinderen
Hooikoorts kan helaas niet genezen worden, maar er zijn wel geneesmiddelen verkrijgbaar om de klachten te helpen verminderen. Deze bevatten antihistamine en blokkeren de werking van histamine. Er zijn er verschillende neussprays, tabletten, neus- en oogdruppels verkrijgbaar tegen hooikoorts.
De werkzame stof in de meeste hooikoortsmedicijnen is loratadine of cetirizine. Deze middelen zijn veilig te gebruiken bij kinderen vanaf 2 jaar. Je vindt deze medicijnen bij de apotheek, drogisterij en bij sommige supermarkten. Wel is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je huisarts voordat je met een hooikoorts behandeling begint.
Deze kan bekijken welk medicijn voor jouw kind het meest geschikt is. Welk middel het beste werkt, verschilt namelijk per kind. Je kan vervolgens verschillende toedieningsvormen proberen om te kijken wat je kind prettig vindt. Zo vindt je peuter een neusspray misschien vervelend, maar op een tabletje kauwen niet.
TIP: Lees altijd de bijsluiter, hierop staat vanaf welke leeftijd het medicijn veilig te gebruiken is. Twijfel je welke hooikoortsmedicijnen goed zijn voor je kind? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
Tips voor als je kind hooikoorts heeft
Heeft je kind veel last van zijn hooikoorts? Je kan zijn klachten verlichten met de volgende tips:
- Op tijd beginnen met medicijnen. Het kan helpen om ruim een week voordat het pollenseizoen start te beginnen met hooikoortsmedicijnen. Zo is je kind op tijd gewapend tegen de pollen waar hij allergisch voor is.
- Vaseline smeren. Smeer bij je kind met een wattenstaafje wat vaseline aan de binnenkant van zijn neus. Hier blijft het stuifmeel aan vastplakken en zo dringt het minder snel de slijmvliezen in.
- Oppassen met buitenspelen. Als je weet voor welke pollen je kindje allergisch is, kan je hier rekening mee houden als jullie buiten zijn. Elzen groeien bijvoorbeeld vaak langs waterkanten, hazelaren aan bosranden en berken in parken en tuinen. Als je kind allergisch is voor graspollen, kan je hem beter niet op een grasveld laten spelen dat net gemaaid is.
- ’s Avonds douchen. Laat je kind ’s avonds douchen of in bad gaan, vooral als hij buiten gespeeld heeft. Het stuifmeel spoelt dan weg en je kind neemt geen stuifmeel mee naar bed. Zo kan hij zonder hooikoortsklachten slapen.
- Een zonnebril dragen. Het dragen van een zonnebril beschermt niet alleen de ogen van je kind tegen de zon, maar ook tegen rondvliegende pollen. Hoe minder pollen in zijn ogen komen, hoe minder klachten hij zal hebben. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je kindje niet in zijn ogen wrijft als hij jeukt heeft.
- Deuren en ramen sluiten. In de warme maanden wil je graag het huis even luchten door deuren en ramen een tijdje open te zetten. Als je kind hooikoorts heeft, kan je dit beter alleen ’s ochtends doen. Dan zijn pollen namelijk nog niet erg actief. Je kan ook een hor met pollengaas voor het raam plaatsen.
- Naar het strand gaan. Neem je kind mee voor een gezellig dagje strand. Aan zee zijn er namelijk weinig pollen. Hiermee combineer je een dagje uit met een verlichting van de hooikoortsklachten.
- De was binnen ophangen. Als je de was buiten ophangt om te drogen, kan er stuifmeel op terechtkomen. Hierdoor neem je pollen nietsvermoedend mee naar binnen. Het is daarom beter om tijdens het hooikoortsseizoen de was binnen te laten drogen.
TIP: Er zijn verschillende ‘pollenkalenders’ en ‘pollenradars’ die je precies kunnen vertellen waar en wanneer de kans op hooikoorts het grootst is.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met je huisarts als:
- je een vermoeden hebt dat je kind hooikoorts heeft.
- de klachten na vier weken niet minder worden met medicijnen.
- je kind veel last heeft van zijn hooikoorts en je je zorgen maakt (bijvoorbeeld bij benauwdheid).
Auteur Laura Miller-Sijm