Checklist voor partners: regelen in het derde trimester
Als het derde trimester is aangebroken, gaan jullie langzaam richting de laatste loodjes. Nu is het zaak om alle laatste dingen te regelen en te zorgen dat jullie alles op orde hebben voordat de kleine zich aandient. Deze checklist voor trimester 3 zorgt ervoor dat je niks belangrijks vergeet.
Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.
Locatie bevalling bedenken
Het lijkt nog ver weg, maar eenmaal in het laatste trimester komt de bevalling in rap tempo dichterbij. Ongetwijfeld hebben jullie erover nagedacht, maar het kan geen kwaad om samen goed te bespreken of je vrouw liever thuis of in het ziekenhuis bevalt. Bezoek ook eens een informatieavond in het ziekenhuis. Of de bevalling nu thuis of daar plaatsvindt, jullie kennen het ziekenhuis dan al enigszins.
Babykamer gereedmaken
Als de babykamer nog niet klaar is, dan is dit een uitstekende periode om daar eens aan te werken. Bedenk dat je vrouw in dit trimester met de week fysiek minder aankan. Wacht vooral niet tot het laatste moment: baby’s worden nu eenmaal soms (veel) eerder geboren.
Kraampakket regelen
Als je geliefde gaat bevallen – en dat gaat ze doen – dan moet je een kraampakket in huis hebben. In een kraampakket zit alles wat je vrouw nodig heeft tijdens en na de bevalling. Van doorlekmatjes tot gaasverband, van ontsmettende alcohol tot kraamverband. Het kraampakket kan je geliefde via haar zorgverzekeraar bestellen. Of daar een bijdrage voor geldt, verschilt per zorgverzekeraar en per (aanvullend) verzekeringspakket.
Klossen regelen
Is je bed lager dan 80 centimeter (gemeten van de vloer tot bovenkant matras)? Dan heb je klossen nodig om het bed te verhogen, zodat de verloskundige en de kraamverzorgende je geliefde kunnen verzorgen zonder hun rug te zwaar te belasten. Klossen kunnen worden gehuurd bij een zorgwinkel en vallen onder het basispakket van de zorgverzekering (van je vrouw).
Openen spaarrekening
Kinderen kosten best wat geld voordat ze op eigen benen kunnen staan. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om wat geld voor later aan de kant te zetten. Bijvoorbeeld en spaarrekening openen. Denk er vast over na, zodat je ook een buffer hebt als het even tegenzit.
Intake kraamzorg
Aan het begin van het tweede trimester heb je al een kraamzorgbureau geregeld. Ergens in het laatste trimester plan je een intake met het kraamzorgbureau. Hierin wordt jullie gezinssituatie besproken en ook jullie wensen.
Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
Bevallingscursus
Een bevalling is een intieme en heftige gebeurtenis. Er zijn tal van bevallingscursussen die jou en je vrouw hierop kunnen voorbereiden en die je meenemen in de ins en outs van een bevalling.
Verlof bespreken werkgever
Denk er tijdig aan ook jouw verlof te bespreken met je werkgever. Ben je zelfstandige? Ook dan is het goed hierover na te denken. Wettelijk heb je recht op vijf dagen verlof. Volgens de nieuwe verlofwet heeft elke partner van een zwangere vrouw per 1 juli 2020 recht op een werkweek verlof (volledig doorbetaald) en vijf weken aanvullend verlof.
In de vijf aanvullende weken ontvang je 70% loon, vergoed vanuit het UWV. De extra weken zijn niet verplicht en dien je binnen zes maanden na de geboorte van je kind op te nemen. Je hebt geen idee wat je te wachten staat, maar denk er niet te licht over. De meeste nieuwe vaders zijn zeer gewenst thuis de eerste weken na de geboorte.
Nadenken pijnbestrijding
Jij hoeft niet te bevallen. En dat is maar goed ook. Een bevalling kan loodzwaar zijn en gaat hoe dan ook gepaard met hevige pijn. Er zijn veel soorten pijnbestrijding mogelijk, zowel natuurlijk als medisch. Laat je goed informeren. In principe moet je vrouw tijdens de bevalling zelf aangeven of ze pijnbestrijding wenst. Als ze dat niet kan, of er niet aan denkt (ze heeft wel wat aan haar hoofd), wees dan assertief!
Bevalplan maken
De meeste verloskundigen adviseren hun zwangere clientèle een bevalplan of geboorteplan te maken. Daarin staan de wensen van je vrouw; hoe zij de bevalling het liefst voor zich ziet. Thuis of in het ziekenhuis? Met of zonder pijnbestrijding? Wie en wat moet erbij zijn? Bespreek met je vrouw wat haar wensen zijn, zodat ook jij goed voorbereid bij de bevalling kan zijn.
Testrit ziekenhuis
Of je vrouw nu thuis wil bevallen of niet, het is altijd verstandig een testrit te maken naar het ziekenhuis. Veel thuisbevallingen eindigen alsnog in het ziekenhuis door medische indicaties. Je wilt niet in dit soort tijden van stress nog eens rustig gaan googelen waar je ook alweer heen moet rijden. Woon je in een grote stad, verken dan meteen wat meer ziekenhuizen. Er is niet altijd plek in de herberg op de dag dat je kind zich aankondigt. Installeer ook het autostoeltje alvast en verdiep je in het ontkoppelingsmechanisme. Dan sta je straks niet te hannesen op het moment suprême.
Vluchtkoffer klaarzetten
Ook hier geldt: of je vrouw nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, zorg dat je een vluchtkoffer hebt klaarstaan met daarin de belangrijkste spullen voor een of twee nachten ziekenhuis. Doe er ook wat spullen in waar je vrouw behoefte aan heeft en die haar bevalling aangenamer maken. En vergeet vooral niet je eigen toilettas en kleding, mocht je onverhoopt in het ziekenhuis moeten blijven. Doe dit vooral niet te laat. Slechts 5% van de kinderen wordt op de uitgerekende datum geboren, dus je kind kan zomaar eerder aankloppen dan verwacht…
Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.