Embryo in eerste trimester van de zwangerschap, week 5

De eerste drie maanden van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 12 weken tijd groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,7 cm. De basis is dan af. Jij krijgt in deze periode heel wat zwangerschapskwaaltjes door de veranderingen in je hormoonhuishouding.

Weken eerste trimester

Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12. Via de zwangerschapskalender kan je snel naar jouw week.

Kom je er pas net achter dat je zwanger bent? Bereken dan je uitgerekende datum en lees gelijk in welke zwangerschapsweek je zit.

Je baby in je eerste trimester

Je zwangerschap begint als een mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel bevrucht. De bevruchte eicel deelt zich daarna in hoog tempo tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand groeien deze cellen uit tot het embryo en de placenta. De placenta is belangrijk voor je baby. Deze zorgt er namelijk voor dat je kleine buikbewoner genoeg voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Het begin van belangrijke organen

Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die werken. Al vanaf week 6 begint het hart krachtig te kloppen. Ook (de basis van) de hersenen en het ruggenmerg worden snel gevormd. Na ongeveer 10 weken beginnen andere belangrijke organen te werken. Dit zijn de darmen, hersenen en de lever.

Botten en spieren om te bewegen

Maar er gebeurt nog meer in het eerste trimester. Botten en kraakbeen worden aangemaakt en mini-spieren vormen zich. Je baby kan daardoor al aardig bewegen, al voel je hier zelf nog niks van. Ook de geslachtsorganen ontwikkelen zich en zijn al aan de buitenkant te zien. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats. De basis is dus af!

Van kikkervisje naar mini-mens

Aan de buitenkant lijkt het embryo in het begin nog erg op een kikkervisje. In de loop van het eerste trimester krijgt het gezicht vorm, groeien de ledematen en ontstaan zelfs al vingers en tenen. Een echt mensje dus, maar wel nog heel klein. Na de eerste drie maanden is de foetus in je buik 6,7 cm lang en 25 gram zwaar.

Embryo in eerste trimester van de zwangerschap, week 5
24Baby.nl

Jij in je eerste trimester

De kans bestaat dat je heel bewust bezig was om zwanger te worden. Maar het is ook mogelijk dat je zwangerschap onverwachts kwam. In het eerste geval is de kans groot dat je al een zwangerschapstest deed toen je 1 dag overtijd was. Zo niet, dan kom je er waarschijnlijk achter dat je zwanger bent als je de eerste zwangerschapssymptomen opmerkt.

Je kan de eerste weken al wat merken, zoals veranderingen aan je borsten, een opgeblazen buik en vermoeidheid. Toch vallen de zwangerschapskwaaltjes de eerste weken vaak nog mee. In de loop van het eerste trimester kan dit snel veranderen. Na ongeveer 11 weken zijn de zwangerschapskwaaltjes bij de meeste vrouwen het ergst. Daarna worden deze meestal weer minder. De kwalen worden vooral veroorzaakt door je veranderde hormoonhuishouding. Het verschilt per vrouw en per zwangerschap hoe erg de zwangerschapssymptomen zijn.

Bekende kwalen zijn:

Bekijk hier de minder bekende kwalen >>

Je buik in je eerste trimester

In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet meer dan 1 tot 2,5 kg aan. Toch merk je waarschijnlijk tegen het eind van dit trimester dat je kleding steeds krapper zit of zelfs niet meer past. Er groeit misschien zelfs al een klein zwangerschapsbuikje. Het wordt langzaam tijd voor zwangerschapskleding. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit in het eerste trimester? Bekijk het hier>>

Buik van 5 weken zwangere vrouw
Buik van 9 weken zwangere vrouw
Buik van 12 weken zwangere vrouw

Jij als partner in het eerste trimester

Het eerste trimester is een spannende periode en een zware tijd voor je partner. De zwangerschapskwaaltjes zogen hiervoor, maar ze moet ook wennen aan het idee van zwanger zijn. Probeer haar daarom zoveel mogelijk te ondersteunen door haar klusjes uit handen te nemen, mee te helpen met alle regeldingen en betrokken te zijn. Laat bijvoorbeeld ook de wijn, biefstuk en carpaccio staan.

Voor jou is het ook even wennen. Er gaat straks veel veranderen in jullie leven. Gebruik dit trimester om je alvast te verdiepen in het ouderschap en aanstaande onderzoeken, zoals de NIPT. Je zwangere partner is nu misschien niet de meest gezellige. Haar emoties kunnen alle kanten op schieten. Probeer het je niet persoonlijk aan te trekken als ze uit haar slof schiet tegen jou. De hormonen zijn de boosdoeners. Met een stuk chocolade of een fijne massage maak je haar vast weer blij.

To do

Regelen in het eerste trimester

In het eerste trimester valt er veel te regelen. De lijst hieronder geeft je een overzicht van de belangrijkste tips en dingen die je moet regelen.

#alt-text#
#alt-text#