Kraamvisite tips, zo word jij het ideale kraambezoek
Je dochter, zus, vriendin of collega is eindelijk bevallen! Je bent verschrikkelijk blij voor haar en kan niet wachten tot je het kleine wondertje mag bekijken. Maar wanneer mag je gaan kijken? En wat doe je wel en niet op kraambezoek? Hieronder 10 kraamvisite tips waarmee jij het ideale kraambezoek wordt.
Als je op kraamvisite gaat, wil je natuurlijk dat het voor het nieuwe gezin zo gezellig mogelijk is. Een nieuwe baby is een grote verandering in het leven van de kersverse ouders. Het is goed om daar rekening mee te houden. Ook voor jou als kraambezoek kan het bezoek leuker worden als je vooraf weet wat je kan verwachten. Deze kraamvisite tips geven je wat richtlijnen.
#1 Kom niet onaangekondigd op kraamvisite
Je kan beter niet op kraambezoek gaan zonder afspraak. Alles is nieuw voor de kersverse ouders en samen met hun pasgeboren baby proberen zij een ritme te vinden. Op het geboortekaartje is vaak aangegeven op welke dagen en tijden je langs kan komen, probeer je hieraan te houden. Ook wordt vaak een telefoonnummer vermeld, zo kan je van tevoren laten weten dat je langs wil komen.
Hoelang na de bevalling je het best op kraambezoek kan gaan, hangt af van je relatie met de nieuwe papa en mama. Als moeder/vader of beste vriend(in) is het logisch dat je zo snel mogelijk langsgaat met een auto vol knuffelbeesten.
Als je wat verder van de ouders afstaat, als collega of kennis, kan je waarschijnlijk beter een paar weken wachten. Stuur een berichtje om een afspraak te maken, dan kunnen de trotse ouders reageren wanneer het hen uitkomt. Bellen is ook een mogelijkheid, maar houd er rekening mee dat er misschien niet opgenomen wordt. Als je net een luier staat te verschonen, is het immers niet zo makkelijk om de telefoon op te nemen.
#2 Kom op het afgesproken tijdstip
Tijdens de kraamtijd hebben de kraamvrouw en baby hun rust hard nodig. Waarschijnlijk nodigen zij jou om hun rustperiodes heen uit. Daarnaast hebben zij op een dag vaak meerdere bezoekers. Zorg daarom dat je niet te vroeg of te laat komt. Zo heb jij alle tijd om de nieuwe baby te bewonderen en de ouders te feliciteren, zonder dat de volgende alweer op de stoep staat.
#3 Blijf niet te lang hangen!
Hoe leuk het kraambezoek ook is voor de jonge ouders, het kost ook energie. Deze energie nu erg belangrijk is voor moeder, vader en kind. Waarschijnlijk wordt het op prijs gesteld als je niet langer dan een uurtje blijft.
Veel mensen vinden het moeilijk bezoek weg te sturen, dus voel zelf aan dat het tijd is om te vertrekken. En houd je anders gewoon aan de klok: een uurtje is voldoende.
#4 Was je handen als je de baby vast mag houden
Een pasgeboren baby heeft nog weinig weerstand en is daardoor extra kwetsbaar. Als je ziek bent, kan je je kraambezoek beter nog even uitstellen. Maar ook als je niet ziek bent neem je veel bacteriën mee. Veel ouders vinden het daarom prettig als je eerst je handen wast voordat je hun baby vasthoudt, maar durven dit niet te vragen. Doe dit daarom uit jezelf, je zal zien dat dit gewaardeerd wordt.
Ga er trouwens niet vanuit dat je de baby kan vasthouden. Zeker in de eerste weken kunnen ouders het heel spannend vinden wanneer anderen hun baby vasthouden. Ook als hij net in slaap is gevallen, kan je de kleine het beste lekker laten liggen. Je kan ook prima het nieuwe kindje bewonderen door hem alleen te bekijken of voorzichtig zijn handje te aaien.
#5 Geef geen ongevraagde tips of adviezen op kraambezoek
Voor kersverse ouders kunnen alle ongevraagde tips en adviezen van kraamvisite irritant of zelfs kwetsend zijn. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over ouderschap en vaak is er niet maar één juiste manier. Hoe goedbedoeld je adviezen ook zijn, kom vooral gezellig op kraambezoek. Luister naar de nieuwe ouders en hou je eigen visie en mening achterwege.
Als de kersverse ouders tips of advies willen, vragen ze je hier vast zelf om. Vaak hebben ze hulp van een kraamverzorgende die ze overal bij kan helpen. Als je dus het gevoel hebt dat je je niet in kan houden, neem dan lekker een hap van je beschuit met muisjes en slik je tips daarbij meteen in.
#6 De baby is altijd mooi en lief!
Voor iedere ouder is hun baby altijd de mooiste en liefste op de wereld. En terecht! Maar eerlijk gezegd zijn niet alle pasgeboren baby’s even mooi. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar uiteraard zeg je dit nooit tegen de ouders!
Nieuwe ouders zijn ongelooflijk trots op hun baby en willen jouw eerlijke mening hierover niet horen. Als je niet wil zeggen dat de baby mooi is, kan je bijvoorbeeld zeggen dat hij lief of schattig is, dat geldt tenslotte voor alle baby’s. Of focus je op iets dat je wel mooi vindt of dat opvalt; grote ogen, een bos haar, een lief wipneusje of kleine vingertjes. Er is altijd wel iets te verzinnen. Niets zeggen kan overigens ook verkeerd vallen, dus probeer het een positieve draai te geven.
#7 Laat de kraamvrouw niks doen, tenzij ze het graag wil
Is de kraamvrouw alleen thuis als jij op kraambezoek komt? Help haar dan een handje. Bied aan om zelf de koffie te zetten of de beschuit met muisjes te smeren. Zij is immers net bevallen en is misschien nog wat verzwakt. Hulp is dan van harte welkom. Vindt ze het lastig om hulp te aanvaarden of dingen uit handen te geven? Stel dan voor om het samen te doen onder het mom van ‘vele handen maken licht werk’. Wil ze het echt niet? Probeer het dan los te laten en laat haar doen wat zij graag wil.
#8 Bereid je kinderen goed voor op het kraambezoek
Bij eerdere tips kwam het al naar voren, maar rust is nu erg belangrijk voor moeder en kind. Als je jonge kinderen hebt, kunnen zij voor erg veel drukte zorgen. Hoe leuk de kraamvrouw dat normaal ook vindt, nu kan het wat te veel zijn.
Vertel je kinderen daarom van tevoren dat ze tijdens het kraambezoek rustig moeten zijn. Je kan er ook voor kiezen om je kleine donderstenen thuis te laten. Zij kunnen op een later tijdstip alsnog kennismaken met de nieuwe baby.
#9 Bied aan of je ergens mee kan helpen
De eerste weken zijn heel vermoeiend voor de nieuwbakken ouders. Bied daarom aan of je ze ergens mee kan helpen. Een kleine boodschap doen is voor jou een kleine moeite, maar kan een grote verlichting voor hen zijn. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar je zal zien dat het wel erg gewaardeerd wordt.
#10 Een kraamcadeau is attent
Uiteraard vinden ze jouw komst het belangrijkst en is een cadeau niet nodig. Als je toch graag iets wil geven, houd met je cadeau dan rekening met de ouders. Wonen ze klein, kom dan niet met een knuffelbeer van een meter aan. En als zij liever niet alles roze willen voor hun dochter, respecteer dit dan en koop iets in een andere kleur. Hebben ze al een kindje? Dan is het attent als je voor de grote broer of zus ook een kleinigheidje meeneemt.
Bonustip: vraag het
Weet je niet meer wat nu wel en niet kan? Vraag gewoon aan de kersverse ouders wat ze wel en niet prettig vinden en van jou verwachten. Zo weet je precies wat zij willen, want dit is voor iedereen anders. Geven ze aan dat het allemaal niet uitmaakt? Hou dan bovenstaande tips in je achterhoofd en het komt helemaal goed.